Minister Brouns (CD&V) laat contracten alle buitenlandse werknemers Borealis doorlichten

Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns (CD&V) laat onderzoeken of de 314 buitenlandse werknemers op de site van Borealis in Kallo correct worden tewerkgesteld. Hij reageert op de berichten over 55 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel die er tegen ondermaatse voorwaarden waren tewerkgesteld door een onderaannemer.

Gisteren bleek dat op de grote bouwwerf van het chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven 55 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel zijn ontdekt. Ze kregen blijkbaar een loon van hooguit 650 euro per maand om 6 op de 7 dagen te werken aan de bouw van een nieuwe fabriek. Het Antwerpse arbeidsauditoraat onderzoekt de zaak.

Ik zal niet twijfelen om alle 314 werkvergunningen te herbekijken als er inbreuken worden vastgesteld

Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns (CD&V)
Videospeler inladen...

Voor die 55 mensen uit de Filipijnen en Bangladesh is nooit een toelating tot arbeid aangevraagd, meldt Brouns. Hij wil nu de naleving van de voorwaarden van 314 Vlaamse toelatingen tot arbeid voor buitenlandse werknemers op de site van Borealis laten onderzoeken.

"Als vastgesteld wordt dat werknemers onder een vals contract werden aangenomen, dan betekent dit dat er toelatingen tot arbeid werden afgeleverd onder valse voorwendselen", zegt Brouns. 

"Als minister vind ik het enorm belangrijk om de resultaten van het onderzoek af te wachten, maar ik zal niet twijfelen om samen met mijn administratie alle 314 werkvergunningen te herbekijken als er inbreuken worden vastgesteld."

Vlaanderen is verantwoordelijk voor het afleveren van werkverguningen en kan die ook intrekken als de regelgeving niet is nageleefd. Brouns beschouwt het terugdringen van illegale arbeid als een topprioriteit.

Meest gelezen