©  Serge Minten

Gevangenisstaking afgewend: “Geschorste cipier mag weer aan de slag na incident”

Hasselt -

De schorsing van de Hasseltse cipier is donderdag opgeheven door de directeur-generaal van het Gevangeniswezen. Hiermee wordt een staking vermeden. De vakbonden dreigden het werk neer te leggen uit ongenoegen tegen de ordemaatregel na een voorval waarbij een gedetineerde blindheid aan een oog kan overhouden.

Marij Wyers

“Alle acties worden opgeschort. De ordemaatregel tegen onze collega is opgeheven en dit was het hoofddoel”, zegt Kristof Muyters, vakbondsafgevaardigde van het ACOD in de gevangenis. Een cipier die enkele weken betrokken was bij een incident werd preventief geschorst. Dit was geen schuldverklaring.

Over het voorval is nog veel onduidelijkheid en discussie. Feit is dat een 26-jarige gedetineerde tijdens het tumult een verwonding opliep aan het oog. Dit zou kunnen leiden tot het verlies van zicht.

De preventieve schorsing was de spreekwoordelijke druppel. De cipiers hebben meerdere bedenkingen en klachten, onder meer over de infrastructuur en de communicatie tussen personeel en directie. Woensdag was hierover al een constructief gesprek. “De directie is engagementen aangegaan en die gaan we binnen maand evalueren. Als we merken dat die niet worden nagekomen, zullen we weer een stakingsaanzegging doen en dan gaan we over tot acties”, zegt vakbondsafgevaardigde Muyters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer