Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Inwoner van Amerikaanse stad Chicago wint Mega Millions-jackpot van 1,33 miljard dollar

In de Verenigde Staten heeft een inwoner van de stad Chicago 1,33 miljard dollar gewonnen bij de Mega Millions-loterij. Het is de op twee na hoogste jackpot ooit in de Verenigde Staten. De loterijkoorts van de voorbije dagen kan gaan liggen, de volgende jackpot bedraagt "maar" 20 miljoen dollar.

Het was nog maar de vierde keer in de geschiedenis van de loterij dat het prijzengeld meer dan 1 miljard dollar bedroeg. De laatste keer dat iemand de jackpot van Mega Millions won, was op 15 april. De daaropvolgende 29 trekkingen slaagde niemand erin de zes correcte cijfers in te vullen. Daardoor liep het prijzengeld de voorbije maanden zo hoog op.

Maar nu heeft één iemand wel degelijk in de roos geschoten. Hij of zij wint dus officieel 1,33 miljard dollar (1,3 miljard euro). Eerst werd de jackpot op 1,28 miljard dollar geschat, maar het bedrag is in de loop van de dag nog opgelopen. Al zal de uiteindelijke winst veel minder zijn (zie verder). Het winnende ticket werd gekocht in een buitenwijk van Chicago, in de staat Illinois, maakten de organisatoren van de loterij bekend. Ze bevestigen dat het ticket uit Illinois het enige is met de zes juiste cijfers.

Copyright © 2022 Ringo Chiu. All Rights Reserved.

De winnaar kan ervoor kiezen om gedurende 29 jaar jaarlijks een deel uitbetaald te krijgen. Kiest men ervoor om het bedrag toch in één keer te krijgen (de zogenoemde cash option, die naar verluidt het meest gekozen wordt), dan is de winst kleiner. In het geval van deze trekking zou dat ongeveer 750 miljoen dollar zijn (iets meer dan 730 miljoen euro). Toch nog altijd een aardig bedrag... Van dat geld gaat wel nog zo'n 20 tot in sommige staten zelfs bijna 40 procent naar de belastingen.

Deelnemen aan Mega Millions kost 2 dollar. De kans om de jackpot te winnen, is naar verluidt 1 op 302,5 miljoen. In 2018 werd het hoogste bedrag aller tijden gewonnen. Een inwoner van South Carolina ging toen met een totaal van 1,537 miljard dollar naar huis.

De winnaar van de jackpot van gisteren was echter niet de enige gelukkige. Zes mensen zijn 2 miljoen dollar rijker, twintig anderen winnen 1 miljoen dollar. Een zeventigtal mensen winnen 20.000 dollar, enkele honderden 10.000 dollar. En ook de winkel waar het winnende ticket is verkocht, valt in de prijzen. Die krijgt maar liefst 500.000 dollar, enkel en alleen omdat het ticket daar verkocht is.

Nu de jackpot van 1 miljard dollar de deur uit is, zal de volgende jackpot (volgende week) weer op het startbedrag beginnen. De eventuele winnaar krijgt dan "maar" 20 miljoen dollar (of zo'n 12 miljoen dollar als ervoor gekozen wordt om het bedrag in één keer uitbetaald te krijgen).

Meest gelezen