Videospeler inladen...

Dierenrechtenactivisten springen in bassin tussen de dolfijnen van Boudewijn Seapark

Vanmiddag hebben twee dierenrechtenactivisten de laatste dolfijnenshow van de dag in het Boudewijn Seapark in Brugge verstoord. Ze sprongen met hun spandoeken in de hand in het bassin bij de dolfijnen. "We betreuren de hele zaak", meldt het park. Het duo werd opgepakt, maar mocht twee uur later al beschikken. "Dolfijnen horen thuis in de zee", zegt de actiegroep aan VRT NWS.

Rond 16.30 uur vanmiddag werd de dolfijnenshow al na enkele minuten onderbroken door een actie van dierenrechtenactivisten van het collectief "The vegan strike group". Met spandoeken in de hand sprongen ze in het bassin bij de dolfijnen. Met daarop slogans als "Dolfijnen horen thuis in de zee" en "Stop dierenshows".

De zaal werd ontruimd en de politie moest het duo uiteindelijk uit het water komen vissen. "De twee zijn bestuurlijk aangehouden tot de sluiting van het park vanavond", meldt de politie van Brugge aan VRT NWS. Rond 17 uur kon de show hervat worden. Een pv is voorlopig nog niet opgesteld, daarvoor wacht de politie op een klacht van het park zelf.

En die klacht zal er wellicht komen, laat het park weten. "We betreuren de hele zaak", zegt Geertrui Quaghebeur van Boudewijn Seapark aan VRT NWS. "De actie heeft paniek veroorzaakt bij de bezoekers, zeker bij de jonge kinderen. Ze hebben zichzelf ook in gevaar gebracht, want uiteindelijk sprongen ze in een bassin met wilde dieren."

De dolfijnen zelf zouden volgens Quaghebeur door de verzorgers kort na de actie naar een ander bassin zijn geleid en maken het goed.

BEKIJK - Activisten springen tussen de dolfijnen in Boudewijn Seapark:

Videospeler inladen...

Na twee uur vrijgelaten

Enkele uren later heeft "The vegan strike group" een boodschap op hun Facebookpagina geplaatst over de actie. Een Portugese vrouw zegt in de video dat ze een van de activisten was die in het water is gesprongen. "We zijn uiteindelijk opgepakt door de politie en meegenomen naar het politiebureau", vertelt ze in het Frans. "Na twee uur hebben ze ons vrijgelaten."

Volgens een andere activist - in het Engels - gaat het om hun derde actie in het Boudewijn Seapark in Brugge. "We gaan ook blijven terug komen", kondigt hij aan. "Er volgen nog meer acties." Ze doen de acties naar eigen zeggen om onder de aandacht te brengen dat "dieren geen entertainment zijn".

"Dolfijnen horen thuis in de zee, waar zij dagelijks grote afstanden zwemmen", benadrukt de groep aan VRT NWS. "Gevangen dolfijnen worden hongerig gehouden, zodat zij tijdens de trainingen voor een dode vis doen wat de trainers van hen vragen. In het wild eten dolfijnen alleen levende vis die zij zelf vangen. Dolfijnen hebben een sonar en gebruiken deze om te navigeren, maar in zwembaden weerkaatsen de echo’s van hun eigen sonar direct tegen de muur, wat hen tot krankzinnigheid kan drijven."

Meest gelezen