Hoe ontspant zangeres Meskerem Mees zich op vakantie? Dit zijn haar kijk-, luister- en leestips

Meskerem Mees geeft deze zomer het beste van zichzelf op het Waalse festival Esperanzah!, op Hear Hear in Hasselt, maar ook op festivals in Italië en Duitsland. Tussendoor maakt de 23-jarige zangeres en liedjesschrijver af en toe tijd om te ontspannen met een mooie dichtbundel, een spannende film, en vooral met véél goede muziek. Ontdek hier haar zomerse luister-, kijk- en leestips.

Bij een vakantie horen een leuke podcast, een goed boek en een fijne film of serie. Of je nu onderweg bent, in een strandstoel ligt of af te rekenen krijgt met slecht weer: met deze tips hoef je je alvast niet te vervelen. 

De favoriete Duitse dichtbundel van Meskerem Mees: "Schmetterling im Winter"

"Enkele weken geleden vierde ik mijn 23e verjaardag óp het podium van Gent Jazz. Dat was echt magisch. Van mijn vrienden kreeg ik toen het boek "The field guide to dumb birds of the whole stupid world" cadeau. Ik heb het voorlopig nog niet gelezen, maar het lijkt me een ideaal zomers boek vol prachtige illustraties en grappige tekstjes."

Als ik lees, wil ik echt begrijpen wat erin staat. Het moet een leerervaring zijn

"Een boek - het is eigenlijk een dichtbundel - dat ik wél gelezen heb en graag wil aanraden, is "Schmetterling im Winter: Gedichte, Gedanken und Spelunken", een boekje vol gedichten en gedachten van Tobias Bamborschke, de zanger van een van mijn favoriete rockgroepen, "Isolation Berlin". Het staat vol grappige tekeningen van Bamborschke zelf en korte Duitse gedichtjes waar ik dan zelf de vertaling heb bijgeschreven."

"Voor heel wat mensen is een boek lezen pure ontspanning. Als ik lees, wil ik echt begrijpen wat erin staat. Het moet een leerervaring zijn. Met dit poëzieboekje van Bamborschke koppel ik het nuttige - Duits leren - aan het aangename. Tijdens de allereerste lockdown ben ik Duitse les beginnen volgen. Ik heb het altijd erg jammer gevonden dat ik nooit Duits geleerd heb, vooral omdat het me de ideale taal lijkt om abstracte ideeën en gevoelens te uiten. Duits is toch zo'n beetje de taal van de kunst en de filosofie, denk ik."

"Andere poëzie waar ik maar niet genoeg van kan krijgen, is de poëzie van Remco Campert. Kort na zijn overlijden raadde mijn vader me zijn gedichten aan. Ik ben toen meteen in al zijn dichtbundels gedoken."

"Errementari", Baskische folklore die Meskerem Mees betoverde

"Een film die ik absoluut wil aanraden is "Errementari: the blacksmith and the devil". Ik bekeek deze fantastische horrorfilm enkele weken geleden toen ik met de trein door Frankrijk reisde. De film gaat eigenlijk over een oude Baskische fabel waarin een norse smid, die aan de rand van het dorp leeft, een demon foltert om zijn eigen ellende te wreken. Wat de film voor mij zo fascinerend maakt, is het Baskisch. Deze bijzondere taal versterkte voor mij dat mythische gevoel."

Bekijk hier de trailer van "Errementari: the blacksmith and the devil":

"Als ik geen zin heb in zware materie zoals poëzie of horrorfilms, dan kan ik ook echt genieten van de reeks "Tuca en Bertie", een animatiereeks voor volwassenen over de vriendschap tussen een zanglijster en een toekan. Als grote fan van vogels, vond ik dit echt een fijne reeks. Terwijl Bertie, de zanglijster, last heeft van anxiety en droomt van een eigen patisseriezaak, is haar beste vriendin Tuca, de toekan, werkloos. Op een luchtige, kleurrijke manier kaart de feministische reeks actuele problemen aan zonder met het vingertje te wijzen."

"Een iets bekendere tv-reeks die ik graag gezien heb, is"Normal people". De serie vond ik eigenlijk zóveel beter dan Sally Rooney's gelijknamige boek, waar de reeks op gebaseerd is. De tv-reeks gaf naar mijn mening de geheime vriendschap en liefde tussen Marianne en Connell, de twee hoofdpersonages, veel beter weer. Ook hun problemen en de manier waarop ze in het leven staan, werden prachtig getoond. Bovendien werd ik echt omvergeblazen door de acteerprestaties van Daisy Edgar-Jones en Paul Mescal, die Marianne en Connell vertolken."

De favoriete indie artiesten van Meskerem Mees: Jamie T, Jeffrey Lewis en Nick Mulvey

"Als ik moet kiezen tussen podcasts en muziek, dan kies ik sowieso voor het laatste. Ik luister eigenlijk amper naar podcasts, tenzij ik in slaap probeer te vallen. Heel wat mensen combineren het luisteren van een podcast met een of andere activiteit, zoals fietsen of afwassen bijvoorbeeld. Ik doe dat niet, muziek zal bij mij altijd de voorkeur krijgen." 

Ik ben fan van alles wat onder de noemer "indie" valt

"Popmuziek zal ik nooit zelf opzoeken - die liedjes kom je onvermijdelijk toch overal tegen op de radio of tijdens festivals. Wel ben ik fan van alle muziek die onder de noemer "indie" valt. Op Spotify krijg je wekelijks afspeellijsten voorgeschoteld, gebaseerd op jouw persoonlijke muzieksmaak: héérlijk! Op deze manier heb ik al een pak minder bekende, maar daarom niet minder getalenteerde "indie" artiesten ontdekt."

Britse zanger, muzikant en liedjesschrijver Jamie Treays, beter bekend als Jamie T, een van de idolen van Meskerem Mees.
2016 Joseph Okpako

"Enkele van mijn favorieten zijn Jeffrey Lewis, Johnny Flyn en Nick Mulvey. Ook Jamie T vind ik enorm getalenteerd: hij combineert rap met indie en elektronische muziek. Het zijn stuk voor stuk artiesten die dezelfde interesses en muzieksmaak hebben als ik, waardoor ze voor mij automatisch een inspiratiebron zijn."

Beluister hier "Zombie" van Jamie T:

Meest gelezen