De 12-jarige Archie Battersbee, en zijn moeder, na een juridische zitting in juli. Het hof van beroep oordeelde dat  de machines die Archie in leven houden, moeten worden stilgelegd voor dinsdagmiddag, tegen de wil van Archies ouders.
Volledig scherm
PREMIUM
De 12-jarige Archie Battersbee, en zijn moeder, na een juridische zitting in juli. Het hof van beroep oordeelde dat de machines die Archie in leven houden, moeten worden stilgelegd voor dinsdagmiddag, tegen de wil van Archies ouders. © PA/AP

COLUMN. Over hoe ouderliefde sterker kan zijn dan de dood: “Eerder dan een slopende advocatenoorlog, gunde ik de ouders van Archie bakken vol troost”

De ouders van Archie Battersbee moeten volgens de rechtbank afscheid nemen van hun 12-jarige zoon, die al sinds begin april in coma ligt. Wat is de juiste beslissing rond iemands dood, als de hoop nog levend is? Als je er niet klaar voor bent? Het zijn die vragen - half technisch, half filosofisch - die de ouders van Archie tot uitputting brachten. “Dit gaat om gekmakende onmacht, om schuldgevoel, om de vrees van Archies ouders dat ze hun mooie kind ‘verraden door het los te laten’”, schrijft onze journaliste Nadine Van Der Linden.

20 reacties

  • Kozzion Mozz

    2 jaar geleden
    Ik heb een collega gehad die na een motorongeluk men ook wou opgeven. Lag maanden in coma. Ouders hebben zich altijd verzet. Rijdt nu weliswaar met beperking zelfstandig rond in een rolstoel en communiceert met anderen.
  • DIRK VAN DESSEL

    2 jaar geleden
    Doffe ellende om te doen wat absoluut onvermijdbaar en noodzakelijk is.
  • Fanny Konings

    2 jaar geleden
    Stop de machine en zie wat er gebeurt, laat de ouders op hun manier en met behulp afscheid nemen tot men klaar is om hun kind te begraven
  • Marcus Camps

    2 jaar geleden
    Het is hun kind en niet dat van een ander ? Ja, dat is juist. Zij mogen beslissen. Maar er is ook een financiële kwestie en als de wetenschap elke hoop opgeeft en hierin bekrachtigd wordt door de rechtbank moet de gemeenschap hier niet meer voor opdraaien. Hoeveel kost dit per jaar ? Een miljoen Euro ? Hoe lang zou de stroom nog aanstaan als ze het zelf moeten bekostigen ? Nog één dag ? Stop met die onzin, mensen moeten worden beschermd tegen zichzelf. Rationeel denken is er blijkbaar niet meer.
  • Leen Demeyer

    2 jaar geleden
    Wetenschap is niet zwart wit. Er zijn al mensen geweest die wakker werden terwijl men dit had opgegeven, die hadden gehoord wat men had gezegd in de kamer, die veel minder beschadigd waren dan men dacht. Denk dus maar niet dat men per se juist is.