Brandweerzone Vlaams-Brabant West

Brand in zorgboerderij in Roosdaal blijkt aangestoken, jongen van 17 uit West-Vlaanderen is opgepakt

De brand in zorgboerderij Sint-Franciscus in Strijtem, bij Roosdaal, is aangestoken. Dat meldt het parket van Halle-Vilvoorde. Voor de brand werd intussen een verdachte opgepakt, het gaat om een minderjarige jongen van 17 jaar uit Roeselare, West-Vlaanderen. 

In Strijtem, bij Roosdaal,  heeft het maandagavond gebrand in de zorgboerderij Sint-Franciscus. Daar worden minderjarige en meerderjarige personen met een verstandelijke beperking opgevangen. Het vuur zou ontstaan zijn in de stallen. 

"Onze mensen hebben alle dieren tijdig kunnen evacueren", zegt algemeen directeur Koen Vander Beken. "In het gebouw was niemand aanwezig. Er vielen dan ook gelukkig geen gewonden. Helaas hebben we wel moeten vaststellen dat het hoofdgebouw van de kinderboerderij volledig in puin ligt. Dan hebben we het over de keuken, de bakkerij en het bureau van de medewerkers. De stallen waar de dieren zitten zijn wel gevrijwaard." 

"De bewoners van een gebouw dat op zo'n 100 meter van de boerderij ligt, hebben we wel uit voorzorg geëvacueerd en elders ondergebracht. De schade aan het hoofdgebouw is wel groot. Het is zeer ingrijpend voor alle medewerkers in de organisatie. De kinderboerderij is een mooie plek waar veel personeel, maar ook gasten graag naartoe komen. Dit is echt pakkend", zegt een geëmotioneerde directeur. 

Aangestoken

Al heel snel na de brand was duidelijk dat die werd aangestoken. Rond 22 uur gisterenavond kon een verdachte worden opgepakt. "De verdachte van de brandstichting is een minderjarige die in West-Vlaanderen woont”, klinkt het bij het parket Halle-Vilvoorde. "Het dossier werd hierdoor overgedragen naar het parket van West-Vlaanderen Zuid."

Een minderjarige jongen van 17 jaar uit Roeselare is opgepakt voor de feiten

Tom Janssens, parket provincie West-Vlaanderen Zuid

Het parket van West-Vlaanderen Zuid laat intussen weten dat het om een minderjarige jongen van 17 jaar uit Roeselare gaat. "De jongeman werd de avond zelf opgespoord en meteen opgepakt", zegt woordvoerder Tom Janssens.  "Hij zal woensdagochtend worden voorgeleid bij de jeugdrechter.” Of de jongen zelf verbleef in het dienstverleningscentrum, wil het parket niet bevestigen. Maar volgens onze informatie zou de jongen zelf ook een mentale beperking hebben en in het centrum verbleven hebben. 

Meest gelezen