Waarom is in ons land water niet gratis op restaurant?
Volledig scherm
Waarom is in ons land water niet gratis op restaurant? © Shutterstock

Nu Vandenbroucke tegen 2025 meer gratis water wil beschikbaar maken: waarom krijgen we dit nog niet standaard in ons land?

In het kader van het nieuwe alcoholplan wil Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid (Vooruit), meer gratis water verkrijgbaar maken op plaatsen waar alcohol verkocht wordt tegen 2025. Dat is vandaag in ons land nog bijna nergens in de horeca het geval. In Spanje is het daarentegen sinds vorig jaar april verplicht door de overheid om gratis kraanwater op tafel te zetten, net als in veel andere Europese landen. Hoe komt het dan dat het voorlopig zo zeldzaam blijft bij ons?

  1. Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
    PREMIUM

    Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecue­chips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?

    Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.”
  2. Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
    PREMIUM

    Studies tonen antidepres­sief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?

    Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.”