Hoe krijg je te warm geworden wijn terug koel nadat die in de zon heeft gestaan? En verandert die wijn dan van smaak?
Een lekker glaasje wijn drinken op een gezellig buitenterras doen we allemaal wel eens in de zomer. Verfrissend voor ons, maar ondertussen lijdt je wijn wel onder de warmte. “De hitte kan de wijn helemaal uit balans brengen", licht topsommelier Gianluca Di Taranto toe. Maar hoe komt dat dan? En vooral: wat moet je doen om je wijn koel te houden of opnieuw fris te krijgen?
Liefhebbers van wijn hebben het ongetwijfeld al eens meegemaakt. Je drinkt gezellig met vrienden een glaasje wijn en vergeet dat de fles in de volle zon staat. Wanneer je dan plots een nieuw glas inschenkt, merk je dat de wijn helemaal anders smaakt dan daarvoor. Of beelden we ons dat in? “Zeker niet", vertelt sommelier Gianluca Di Taranto, België’s Beste Sommelier in 2019. Jarenlang was Di Taranto hoofdsommelier bij The Jane en sinds 2021 werkt hij als wine director bij het Ardennenproject van Marc Coucke. “Een wijn die op hoge temperatuur wordt bewaard, gaat extra snel evolueren. Een wijn die oudert (letterlijk het verouderen van wijn in vaktermen, red.) op 30 graden, evolueert namelijk dubbel zo snel als eentje die oudert op 20 graden.”
“Als een wijn bewaard wordt op zo’n hoge temperatuur, zullen heel wat delicate ‘verbindingen’ verloren gaan, zoals bijvoorbeeld florale aroma’s. Daardoor ga je gekookte aroma’s creëren en bijvoorbeeld eerder de smaak van gestoofd fruit proeven. Bovendien zal je wijn log aanvoelen in de mond en een kortere afdronk hebben. Kortom: de hoge temperatuur zorgt ervoor dat de wijn helemaal niet meer in balans is.”
Een wijn die oudert op 30 graden evolueert dubbel zo snel als eentje die oudert op 20 graden.
Wat doe je best met die fles wijn om dat te voorkomen? En wat als het te laat is?
Je wijn snel genoeg uit de zon halen, is dus zeker de boodschap. Maar hoe zorg je ervoor dat de fles koel wordt en blijft in de hitte? “De klassieke emmer met ijs blijft een goede en snelle manier om je wijn op een goede temperatuur te brengen én te houden. Verder is het een prima idee om de fles een halfuurtje in de vriezer te zetten. Zet natuurlijk wel een timer, zodat de wijn niet bevriest. Tot slot kan je ook altijd kiezen voor de koelkast. Daarin duurt het wel gemiddeld een tweetal uurtjes voordat je wijn opnieuw voldoende fris is. De diepvries helpt je dus sneller uit de nood.”
“Nadat je de wijn uit de koelkast of diepvries haalt, laat je ze het beste enkele minuten opwarmen”, vervolgt Di Taranto. “Niet te lang, want anders is de wijn op kamertemperatuur en dan is hij weer te warm. De wijn te lang uit de koelkast laten staan is een fout die veel gemaakt wordt. Ik vergelijk wijn daardoor graag met een stuk fruit. Een appel in de koelkast blijft ook beter bewaard, dan eentje die je op het keukenblad laat liggen. Het is dan ook beter om je wijn een tikkeltje te fris te drinken, dan te warm. Zelfs voor de krachtigste rode wijnen is 16 tot 18ºC perfect.”
De wijn te lang uit de koelkast laten staan, is een fout die velen maken.
Welke wijn is het meest verfrissend: wit, rosé of rood?
Hoewel de meeste mensen kiezen voor wit of rosé in de zomer, omdat die frisser zijn, kan volgens Di Taranto rood in de zomer evengoed. Maar is die dan al niet vrij zwaar, nog voor die met de hoge temperaturen te maken krijgt? “Veel mensen kiezen inderdaad logischerwijze voor verfrissende witte of roséwijnen. Ik weet dat verschillende importeurs van roséwijnen inmiddels al door hun stock zitten”, zegt Di Taranto. “Er is een enorm grote vraag naar. Toch bestaan er evengoed lichte, getinte rode wijnen die prima pairen bij vis en lichte vleesbereidingen en nog steeds erg verfrissend werken.”
“Belangrijk daarbij is dat je nagaat of de rode wijn ook tot zijn recht komt op een lage temperatuur. Als je een krachtige wijn zoals bijvoorbeeld een Italiaanse Barolo of een Spaanse Rioja afkoelt, zal dat niet zo lekker zijn. Deze wijnen hebben heel wat concentratie, structuur en tannines die op lagere temperatuur de wijn bitter zal doen smaken en uit balans zal brengen. Maar bij een lichtere wijn zal dat niet gebeuren. Die zal smaakvol blijven. Denk dan bijvoorbeeld aan een Franse Beaujolais, een Duitse Pinot Noir of zelfs Zuid-Afrikaanse Cinsault.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?
Als een vleesrestaurant een ster, de titel van beste steakrestaurant van Europa én die van vierde beste van de wereld op zijn naam heeft staan, boek je er weleens graag een tafeltje. De culinaire recensenten zijn duidelijk fan, maar wat vindt de ‘gewone’ steakliefhebber ervan? Stijn Baert nam de proef op de som en ging eten bij Carcasse in Koksijde. Is het vlees écht zo lekker? En hoeveel betaal je ervoor? “Hier durven ze hun eigen keuzes te maken.” -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?