Duizenden kwallen gespot in Nieuwpoort: "Gelukkig zijn het ongevaarlijke zeepaddenstoelen"

Natuurgids Luc David merkte vanmorgen duizenden kwallen op in de haven van Nieuwpoort, zogenaamde zeepaddenstoelen. "Midden augustus komen die wel vaker voor aan onze kust", zegt Luc. "Vooral wanneer het wat warmer is. We mogen verwachten dat een deel van de kwallen binnenkort zal aanspoelen op onze stranden. Gelukkig prikken ze niet."

Het was een spectaculair zicht vanmorgen voor Luc David, gids bij Natuurpunt. Die zag in de havengeul van Nieuwpoort duizenden zeepaddenstoelen. "Ik had er eerder deze week al een tweetal gezien die waren aangespoeld op het strand, maar dat is op zich zo bijzonder niet. Wat ik vanmorgen te zien kreeg, was wel speciaal. Sommige waren nog erg klein, andere waren wel twee handen groot. Toen ik twee uur later nog eens ging kijken, op dezelfde plek, waren ze verdwenen, afgedreven naar een andere plek op zee."

Sommige kwallen waren klein, andere waren wel twee handen groot
Natuurgids Luc David

De zeepaddenstoel komt wel vaker voor in onze Noordzee rond deze tijd van het jaar. "Meestal zien we ze van midden augustus tot tegen de herfst", weet Luc. "Ze komen vaak aan tijdens periodes dat het warmer is. Het heeft te maken met de stroming. Trouwens: net omdat ze zo hard meebewegen met het water, worden ze ook wel eens de ballerina's van de zee genoemd."

Niet op kwallensteek plassen

Binnenkort, denkt Luc, zullen de zeepaddenstoelen aanspoelen op onze stranden. Een mooi zicht zijn de glibberige beestjes niet. Gelukkig kunnen ze niet veel kwaad. "Zeepaddenstoelen steken niet", zegt Luc, "je kan ze dus zo vast nemen". Al raadt hij dat niet aan. "Je weet maar nooit dat je per ongeluk een kompaskwal of Blauwe haarkwal aanraakt, dat doet wel pijn." 

Voor de waaghalzen, die het toch eens willen proberen: "Een aangespoelde zeepaddenstoel vergelijk ik met een kletskop", vertelt Luc, "het kale hoofd van een man. Het vormt een bolletje dat blinkt in de zon". En als je per vergissing dan toch de verkeerde kwal beet neemt, dan kan je beter niet plassen op de wonde. "Dat wordt vaak meegegeven als tip. Het probleem is dat niemand het lang genoeg uithoudt", lacht Luc. "Je moet de wonde toch een twintigtal minuten onder warm water houden. Een douchestraal is handiger."

Meest gelezen