© AFP

Kompany niet fit, krijgt Radja nieuwe kans?

Na een winterstop van vier maanden maakt bondscoach Roberto Martinez vandaag (12 uur) zijn selectie bekend voor de WK-kwalificatie-interland tegen Griekenland (25 maart) en de oefenwedstrijd in Rusland (28 maart). De hamvraag is of Martinez Radja Nainggolan een nieuwe kans gunt. Vincent Kompany is nog niet wedstrijdfit en blijft allicht thuis.

Bart LAGAE

Radja Nainggolan ontbrak verrassend in november en het is maar de vraag of bondscoach Roberto Martinez van gedachte is veranderd. Nainggolan vindt dat hij een basisplaats waard is, Martinez wil hem die garantie niet geven.

Toch lijkt de kans groot dat Martinez deze keer wel een beroep doet op de Antwerpenaar. Nainggolan zit in de vorm van zijn leven en hem niet oproepen staat zo goed als gelijk met een definitieve breuk. Een scenario dat Martinez zal willen vermijden. Daar staat tegenover dat Nainggolan tegenwoordig in een meer aanvallende rol speelt waar er ook meer concurrentie is. Steven Defour speelt al anderhalve maand niet door een hamstringblessure maar Nainggolan speelt bij Roma op een andere positie.

Wie minder zeker is van een plaats in de selectie is Vincent Kompany. De verdediger van Manchester City speelde maar één wedstrijd de voorbije vier maanden. Kompany is sinds vorige week opnieuw aan het trainen en reisde met Manchester City naar Middlesbrough (FA Cup) en Monaco (Champions League). Twee keer viel hij af als negentiende man en volgde hij de wedstrijd van in de tribune. Bij City is te horen dat Kompany nog niet honderd procent fit is maar wel “aan het komen is”. Omdat hij graag bij het team betrokken blijft, reist hij op eigen vraag mee met het team.

Of Roberto Martinez een halffitte Kompany laat meereizen, is minder zeker. Hij zou de captain kunnen oproepen zodat de Belgische medische staf zich een beeld kan vormen van zijn fysieke toestand. Maar iemand die in vier maanden slechts één wedstrijd speelde, kan moeilijk in een WK-kwalificatiematch met inzet voor de leeuwen worden gegooid. Dat zou ook door de andere spelers niet worden geaccepteerd. Het hoogste waar Kompany op kan rekenen, zijn minuten in de oefenmatch in Rusland op 28 maart.

Twijfels over toekomst

Een nieuw forfait voor Kompany doet steeds meer twijfels rijzen over zijn toekomst bij de nationale ploeg. Zijn laatste speelminuten dateren van 15 oktober 2015 tegen Israël. Martinez wilde hem op 9 november vorig jaar aan het werk zien in Nederland, maar net voor de aftrap gaf Kompany aan dat het toch niet zou lukken. Noodgedwongen bouwt de bondscoach een ploeg voor het WK in Rusland zonder de kapitein.

Pep Guardiola doet voorlopig geen beroep op Kompany, maar wil hem nog niet laten vallen. “Hij heeft alle kwaliteiten voor ons soort voetbal (voetballen van achteruit, nvdr.), maar hij heeft veel trainingen gemist”, zei hij vorige vrijdag. “We hadden elke twee tot drie dagen match en trainden nauwelijks op tactiek. Daardoor was het moeilijker hem te betrekken.”

Nu City is uitgeschakeld in de Champions League, wordt het programma lichter en is er mogelijk wel tijd om Kompany “te brengen”. “Ik denk dat hij er wel gaat komen”, zegt Guardiola. “Tegen het einde van het seizoen kan hij ons nog helpen.”

Voor de Rode Duivels is de interland in Estland (9 juni) het nieuwe streefdoel van Kompany. Op voorwaarde dat hij fit wordt en blijft, natuurlijk.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer