Marcus Mumford en zijn echtgenote, actrice Carey Mulligan, tijdens het MET Gala in mei 2022.
Guerin Charles/ABACA

Marcus Mumford (Mumford & Sons) openhartig in eerste solosingle: "Ik ben als kind seksueel misbruikt"

Marcus Mumford, de frontman van de Britse folkrockband Mumford & Sons, is als kind seksueel misbruikt. Hij zingt er openhartig over in zijn eerste solo-single "Cannibal". De muzikant benadrukt wel dat hij niet misbruikt is door iemand van zijn familie of iemand uit de kerk. 

Marcus Mumford brengt in september zijn eerste solo-album uit en in de vooruitgeschoven single "Cannibal" zingt hij over een geheim dat hij al bijna 30 jaar met zich meedraagt, het feit dat hij als 6-jarig kind seksueel misbruikt werd.

Het is een gebeurtenis in zijn leven waar hij tot voor kort nog nooit met iemand over gepraat had, zelfs niet met zijn eigen moeder.  Zij kwam het pas te weten toen ze het lied voor het eerst hoorde bij haar zoon thuis tijdens de coronacrisis. 

Heb je bij het lezen van dit artikel nood aan een gesprek, dan kan je contact opnemen met 1712, de professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Dit kan telefonisch, via mail of chat. 

Ook bij Tele-Onthaal (106) vind je een luisterend oor. Kinderen of jongeren kunnen ook terecht bij Awel (102). 

"Zoals zoveel mensen ben ik als kind seksueel misbruikt", zegt hij in een openhartig interview met GQ. "Niet door mijn familie en niet binnen de kerk, zoals veel mensen nu misschien veronderstellen." De ouders van Mumford zijn de oprichters van een afdeling van Vineyard Churches, een evangelische beweging, in Engeland.  Zelf verliet hij de beweging toen hij een tiener was. 

In de eerste strofe van het nummer zingt hij: "Ik kan je nog proeven en ik haat het. Dit was niet de keuze van een kind en je wist het. Je nam een eerste plak van mij en at die rauw. Verscheurde ze met je tanden en je lippen zoals een kannibaal. Jij vuil dier."

Bekijk de videoclip van "Cannibal":

Na de vorige tournee van Mumford & Sons kampte Mumford met een drankprobleem en had hij een problematische verhouding met eten. Hij zat erg diep en ging op aanraden van vrienden in therapie. 

Zijn therapeut was gespecialiseerd in trauma en al tijdens de tweede sessie kwam het misbruik uit zijn kindertijd ter sprake en moest hij overgeven. "Blijkbaar is dat heel normaal. Wanneer je iets niet langer ontkent en begint om het onderdrukken los te laten, dan is het iets heel natuurlijks dat alles loskomt. Ik heb al mijn hele leven problemen met ademhalen. Geen astma, maar gewoon op adem komen." In het lied noemt hij het misbruik "het moeilijkste dat hij ooit hardop heeft moeten uitspreken". 

Volgens de muzikant heeft hij zijn leven tot nu geleid in "lagen van schaamte". "Dat is op mijn 6e begonnen en gaandeweg ben ik aan die schaamte verslaafd geraakt, lagen en lagen schaamte, maar nu heb ik het gevoel dat een en ander al duidelijker is. (...) Nu ik die lagen er één voor één kan afpellen, voel ik me vrijer dan ik me in lange tijd gevoeld heb." 

Nu ik die lagen schaamte er één voor één kan afpellen, voel ik me vrijer dan ik me in lange tijd gevoeld heb

"Wat er gebeurd is toen ik 6 was, heeft tot een reeks ongewone, ongezonde seksuele ervaringen op zeer jonge leeftijd geleid. Op één of andere manier, en ik kan niet echt begrijpen waarom, ben ik geen dader van seksueel misbruik geworden, hoewel ik mij wel vaak rottig gedragen heb." 

"Cannibal" is de eerste single uit het solodebuut van Marcus Mumford dat op 16 september uitkomt. "Ik voelde dat ik deze song eerst moest uitbrengen, want ik begon er mij al een beetje voor te verontschuldigen, in mijn hoofd."  

Dat Mumford nu een solo-album uitbrengt, betekent niet het einde van Mumford & Sons. In het interview met GQ bevestigt de zanger dat de band als trio zal verdergaan na het vertrek van banjospeler en mede-oprichter Winston Marshall in juni 2021. Hij geeft toe dat hij Marshall wel gesmeekt heeft om te blijven, want volgens hem kan je "het oneens zijn en toch samenwerken".  De folkband werd in 2007 opgericht en is bekend van hits als "Little lion man" en "I will wait". 

Meest gelezen