Didier toont een vis die hij net gevangen heeft. Rechts staat Eddy Schelkens van de provinciale visserijcommissie. © Ward Bosmans

Heldhaftige buurtbewoner redt vissen uit uitdrogende vijver in Willebroek: “Je kan die dieren toch niet laten sterven”

Willebroek -

Zoals op zovele plaatsen is ook het waterpeil van de parkvijver in de wijk Meerhof in Willebroek dramatisch gezakt. Vissen proberen zich te redden in het weinige overblijvende water. Maar omdat het vijf voor twaalf is voor de dieren en politie en brandweer geen oplossing kunnen of willen bieden, heeft buurtbewoner Didier Borghys het heft zelf in handen genomen. Hij probeert de vissen te vangen om ze daarna over te brengen naar een andere vijver.

Ward Bosmans, Sven Van Haezendonck

Het was Eddy Schelkens, lid van de provinciale visserijcommissie, die de kat de bel aanbond. Schelkens, die in het Mechelse woont, werd door een buurtbewoner op de hoogte gebracht dat het water in de vijver van de wijk Meerhof wel heel erg laag stond. Toen hij een kijkje ging nemen, besefte hij meteen de ernst van het probleem.

“Ik zag sommige vissen naar lucht happen”, vertelt Schelkens. “Ik verwittigde de politie, maar die vertelde mij dat ze niets konden doen aan het probleem. Ook de brandweer wou niets ondernemen. Ze zeiden mij dat ze door de hitte in code rood zitten en dat dit voor hen geen prioriteit is. Veel langer mag het echter niet duren of alle vissen in de vijver sterven. Met de nodige geurhinder en een vliegenplaag als gevolg. Het slib dat nu bloot is komen te liggen verspreidt nu al een onaangename geur.”

Eddy bij de vijver die bijna helemaal opgedroogd is. © Ward Bosmans

Didier maakte met houten planken een pad over het slib. © Ward Bosmans

Reddingsactie

Didier Borghys, die in de buurt van de vijver woont, nam ondertussen het heft – of liever gezegd het schepnet – in eigen handen. “Ik ben zwerfvuilvrijwilliger voor de gemeente Willebroek en ik probeer ook de omgeving van de vijver wat te onderhouden. Ik kon het niet langer aanzien en dus heb ik zelf initiatief genomen. Met houten platen die ik thuis nog liggen had, heb ik een looppad gemaakt over het slib. Zo kom ik bij de plaatsen waar nog een beetje water staat. Met een schepnet aan een lange stok probeer ik de vissen te vangen. Ik zet ze dan in grote bakken gevuld met water. Daarna mag ik ze overbrengen naar de vijver van de Kartelvissers in Heindonk.”

De reddingsactie van Didier is niet zonder gevaar. © Ward Bosmans

Gevaarlijk

De missie van Didier is niet zonder gevaar. Zonder beveiliging staat hij met zijn laarzen kniehoog in het slib. “Met een bootje zou het makkelijker gaan, maar dat heb ik niet. Maar zo ben ik: als een ander het opgeeft, dan begin ik pas. Dat is misschien verkeerd, maar je kan die dieren toch niet laten sterven. Ik hoop dat ze het overleven.”

De vijver in de wijk Meerhof is historisch ontstaan en staat volgens Didier Borghys zelfs geklasseerd. “Het is jammer dat de vijver niet beter onderhouden wordt. Ze zouden de vijver moeten uitbaggeren”, zegt Didier.

Enkele van de vissen die gered konden worden. © Ward Bosmans

Moedig

Willebroeks schepen van Dierenwelzijn, Bavo Anciaux (Open Vld) was nog niet op de hoogte van het probleem toen we hem belden. “Het is een fenomeen dat we overal zien met het droge weer. Als er zich zo’n probleem voordoet, dan mogen de mensen dat altijd melden aan de dienst Omgeving van de gemeente Willebroek. Dan kunnen we kijken of we iets kunnen doen. Dit zijn vijvers waar geen vis is uitgezet, maar waar toch meer dieren in leven dan we vaak kunnen vermoeden. Ik vind het alleszins heel moedig dat een buurtbewoner zelf de handen uit de mouwen steekt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER