Jong Genk begon zijn eerste wedstrijd in de Challenger Pro League met Didden, John en deze Geusens in de basis.  ©  Patrick Smets

Met lef én een killer instinct: Jong Genk wint eerste profmatch met 4-1 van Lierse Kempenzonen

Jong Genk liet in zijn eerste wedstrijd meteen zien dat het kan voetballen én dat het gewapend is om op dit niveau mee te kunnen. Meer zelfs: het won met 4-1 van Lierse Kempenzonen. Na de 2-1 werd het een tijdje warm voor het Genkse doel, maar op een volwassen manier gaven de jonkies De Pallieters met twee maal een snelle counter de doodsteek.

Jimmy De Schrijver

Jong Genk begon zijn eerste wedstrijd in de Challenger Pro League met Didden, John en Geusens in de basis. Het moest de jonge bende van trainer Hans Somers dat tikkeltje ervaring in het profcircuit bijbrengen. Onder de indruk van hun eerste wedstrijd tussen de grote jongens waren de jonge Genkies alvast niet. Ze durfden combineren, speelden met lef en probeerden voetballend uit te verdedigen.

©  Patrick Smets

In het eerste kwart verliep het spel evenwichtig. Toch waren de eerste goede kansen voor Lierse Kempenzonen via Van Acker, maar diens doelpunt werd voor buitenspel afgekeurd. De pegel van Schouterden werd door een goede Penders uit het doel geranseld. Aan de overzijde prikte Jong Genk via Godts tegen, maar zijn schot miste kracht.

Na de drankpauze opende Jong Genk de score. Rommens werd na een mooie combinatie met Godts de zestien in gestuurd. Hij leverde zijn voorzet nog af, maar werd door Lierse-doelman onderuit gelopen. Ref Michiel Allaerts, zoon van oud-scheidsrechter Paul, aarzelde niet en legde de bal op de stip. Jay-Dee Geusens trapte het eerste doelpunt van Jong Genk in het profcircuit tegen de netten. Gezien het spel en het lef van de jonge Genkies niet onverdiend.

Jong Genk controleerde nadien het spel, maar op slag van rust ging doelman Penders onder een vrije trap door. Pupe kopte het leer opnieuw voor doel waar Rocha de bal simpel met het hoofd in doel legde: 1-1-ruststand.

De tweede helft was het evenbeeld van de eerst. Jong Genk bleef het combinerend proberen, Lierse K. zocht sneller de diepgang met centrumspits Rocha. Op het uur kwam blauw-wit via Godts op 2-1. Rommens bereikte de vinnige aanvaller, die voorbij twee verdedigers liep en de bal droog in de linkerhoek knalde. Een minuut later kopte John een rebound na een schot van Bangoura binnen, maar de lijnrechter vlagde voor buitenspel.

© Patrick Smets

Meer druk

Dat was het sein voor Lierse om meer voorwaartse druk te zetten. In minuut 65 zorgde een communicatiefout tussen Didden en doelman Penders bijna voor de gelijkmaker, maar Martens keerde de inzending van Rocha van de lijn. Op de volgende hoekschop klemde Penders de bal boven Rocha, maar bij het neerkomen loste hij het leer. Pupe werkte de bal in doel, maar het doelpunt werd afgekeurd omdat Penders gehinderd werd volgens ref Allaerts. Even later trapte Brebels een vrije trap op de lat en ook in het geharrewar ging de bal er niet in.

Jong Genk haalde het killer instinct boven en op de counter bereikte invaller Arabaci de andere invaller Diawara, die van dichtbij de 3-1 tegen de netten duwde. Hij vierde zijn treffer voor de Lierse-aanhang en kreeg er een geel karton voor. In blessuretijd legde Diawara na een snelle omschakeling de 4-1-eindstand op het bord.

JONG GENK: Penders – Rommens, A. Et Taïbi, Didden, Martens (73’ Dierckx) – Bangoura, Van de Perre (89’ Swerts) , Geusens – Godts (73’ Arabaci), Cutillas Carpe (64’ Diawara), John.

LIERSE KEMPENZONEN: Delanghe – De Schrijver (76’ Libert), Joederick, Laes (76’ Poelmans), Gillekens – Van Acker, De Schryver, Brebels – Schouterden (64’ Tabekou), Rocha, Walbrecq (79’ Vekemans).

DOELPUNTEN: 30’ Geusens (strafschop) 1-0, 45+3’ Rocha 1-1, 59’ Godts 2-1, 82’ Diawara 3-1, 90+3’ Diawara (4-1).

GELE KAARTEN: 13’ Rocha (tackle), 29’ Delanghe (fout), 44’ De Schrijver (tackle), 79’ Bangoura (trekfout), 82’ Diawara (uitdagen supporters).

SCHEIDSRECHTER: Michiel Allaerts.

TOESCHOUWERS: 1.200.