Godong contact@godong-photo.com

Lokaal kans op hevige regen, "maar zeker niet genoeg om droogte ongedaan te maken"

Het kan vandaag op sommige plaatsen lokaal flink regenen, soms in combinatie met onweer. Op andere plekken zal er dan weer geen druppel vallen, zegt weerman Frank Deboosere. "Hoe dan ook zal de regen die we vandaag en de komende dagen verwachten niet genoeg zijn om de droogte ongedaan te maken."

Hevige onweer of intense regen in jouw buurt? Jouw beelden - zowel foto's als video's - zijn welkom, via oproep@vrtnws.be. Vermeld zeker ook de locatie van de beelden. Bedankt. 

We krijgen vandaag wisselvallig weer. Het wordt wisselend bewolkt met vooral later overdag enkele lokale buien, mogelijk met onweerachtig karakter. Het blijft aangenaam warm, maar wel gevoelig frisser dan vorige week. De maxima schommelen tussen de 22 graden Celsius aan zee tot 28 graden in het centrum van het land.

"De lucht is vochtiger", zegt weerman Frank Deboosere vanmorgen. "Dat heeft al tot een aantal buien geleid. In de provincie Antwerpen bijvoorbeeld viel hier en daar enkele millimeter regen, zelfs lokaal met onweer. Nu zijn er buien in de provincies Luik en Luxemburg. Het wordt wisselvallig. Er is kans op een bui en lokaal zelfs hevig onweer. Maar elders valt geen druppel."

Het KMI waarschuwt met een "code geel" voor onweer vanaf de namiddag. De weerdienst verwacht lokale buien met onweerachtig karakter die in de loop van de dag en avond hier en daar vrij intens kunnen zijn. Daarbij is mogelijk meer dan 10 liter per vierkante meter neerslag in 1 uur tijd mogelijk. Eventueel zijn ook wat hagel en rukwinden mogelijk. De waarschuwing geldt in heel het land van 14 tot 21 uur. 

Het nummer 1722 is overigens geactiveerd. Dat nummer kan worden gebeld voor storm- en waterschade waarvoor niet-dringende bijstand van de brandweer nodig is. Er kan ook een digitale aanvraag worden ingediend, via 1722.be. Die optie geniet zelfs de voorkeur. De hulpdiensten vragen om 112 enkel te gebruiken voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

Morgen blijft het overwegend droog, al is een plaatselijke bui niet uitgesloten. De temperatuur klimt dan opnieuw tot maxima van 25 aan zee en 30 graden in het binnenland. Woensdag en donderdag worden wisselvallig met regen of onweersbuien. Lokaal kan er flink wat neerslag vallen. Het koelt opnieuw af met maxima van 25 graden in het centrum.

"Hoe dan ook blijft de droogte duren", zegt Deboosere. "De regen die we vandaag en de komende dagen verwachten, zal zeker niet genoeg zijn om de droogte ongedaan te maken. Daarvoor zouden we zo'n 150 tot 200 liter water per vierkante meter nodig hebben dit jaar. Dat komt overeen met een dertiende, veertiende en zelfs vijftiende maand. 

Wateroverlast en gladde wegen

Het is goed mogelijk dat het de komende dagen lang niet overal gaat regenen. Op sommige plaatsen heeft het al een tijd niet meer (goed) geregend. In Ukkel is dat bijvoorbeeld nog maar een dag of tien geleden. Daar staat tegenover dat het een heel droge julimaand was. Door de droge ondergrond kan de regen lokaal hinder veroorzaken.

Onderstaande video van de Britse universiteit van Reading illustreert mooi hoe het komt dat regen na een lange droge periode wateroverlast kan veroorzaken. Helemaal links is een beker water te zien bij nat gras, in het midden gras tijdens een normale zomer en uiterst rechts na een hittegolf. In het laatste geval absorbeert de grond het water nauwelijks en kun je dus zelfs met relatief weinig regen wateroverlast krijgen.

Daarnaast kan lichte regen ook gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken. Door een lange periode van droogte hebben olieresten, rubberdeeltjes en allerlei stof zich vastgezet op het wegdek. Door de lichte regen die er nu plaatselijk op valt, worden die resten een glad laagje smurrie dat  niet alleen gevaarlijk is, maar ook moeilijk weggaat.

Door het gladde laagje heeft je auto veel minder grip en wordt de remafstand een flink stuk groter als je plots moet stoppen. Ook met de fiets, step of de brommer is het extra uitkijken.

Meest gelezen