Dendermondse pop-up-weggeefwinkel helpt mensen in armoede met gratis schoolmateriaal

De zomervakantie zit er voor driekwart op en binnen twee weken heropenen de scholen opnieuw de deuren. Traditioneel is dat een zeer dure maand voor ouders met kinderen. Gezinnen in armoede hebben het dan extra moeilijk en daar probeert pop-up-weggeefwinkel De Warme Winkel in Dendermonde wat aan te doen.

Het samenwerkingsverband De Tondeldoos, Samenvloeiing en samen tegen menstruatiearmoede opent deze week met de steun van de Stad Dendermonde en een aantal vrijwilligers de pop-up-weggeefwinkel “De Warme Winkel” en biedt een gratis assortiment schoolmateriaal en jassen aan.

Organisator en woordvoerder van de armoedeverenigingen Lies Knapen: “wij beseffen dat de septembermaand een dure maand is en dat het voor veel gezinnen zelfs onbetaalbaar is. Daarom hebben wij schoolmateriaal opgehaald en gekocht om het gratis te herverdelen aan de mensen die het nodig hebben. Op die manier proberen wij de terug-naar-school-maand betaalbaar te maken en de gezinnen die het moeilijk hebben een zorg minder te geven.

Een groot deel van de spullen hebben we particulier ingezameld bij mensen die het schoolmateriaal niet meer nodig hebben en een tweede deel konden we aankopen met de subsidie die we van de stad kregen. Maar we zijn ook zeer dankbaar voor de schenkingen die we van enkele winkels kregen”.

Mensen hebben heel veel stress en angst om hulp te vragen, want armoedeschaamte is een reëel begrip

Wies Dierickx, coördinator kinderarmoede

Wies Dierickx, coördinator kinderarmoede van het lokaal bestuur Dendermonde: “We werken voor het eerst samen met verschillende organisaties en deze weggeefwinkel is daar één van de resultaten van. Mensen hebben heel veel stress en angst om hulp te vragen, want armoedeschaamte is een reëel begrip. Het vertrouwen winnen van de mensen is dé manier om daaraan te werken”!

Menstruatiearmoede

Een niet zo gekend aspect van armoede is menstruatiearmoede, en daar probeert het burgerinitiatief samen tegen armoede wat aan te doen. “Niet elke vrouw of meisje heeft iedere maand het geld om comfortabel te menstrueren,” benadrukt Lies Knapen. “Dat gaat enerzijds over het tekort aan budget om maandverband en tampons te kopen maar anderzijds ook over het gebrek aan kennis en hygiënische mogelijkheden. Ook daar spelen wij op in in deze pop-up-winkel.

Generatiearmoede en situatiearmoede

“Armoede breidt meer en meer uit,” benadrukt Knapen. “Generatiearmoede was gekend maar door de pandemie kwam de situatiearmoede er nog eens extra bovenop. Mensen die tijdelijk werkloos werden en de steeds duurder wordende prijzen eisen hun tol. Wij zien maand na maand meer en meer mensen die het moeilijk krijgen om alles te betalen en rond te komen. Vergeet niet dat er een heel grote groep werkende armen zijn, zelfs gezinnen met twee werkende ouders”!

Succes van de weggeefwinkel

Dat de nood hoog is mag blijken aan de drukte in de weggeefwinkel. Op de eerste ochtend kwamen al meer dan 200 mensen over de vloer en werden er al 3.000 stuks uitgedeeld. “We hadden gedacht dat we zouden toekomen met ons materiaal”, zegt Lies Knapen, “maar we weten nu al dat we tekort zullen komen. We zijn nu volop aan het kijken hoe we aan meer materiaal kunnen geraken”.

“Dit bewijst dat dit initiatief een schot in de roos is”, benadrukt schepen van Sociale Zaken, Welzijn, Wonen, Dierenwelzijn en Integratie Tomas Roggeman (N-VA). “Het is een prachtig initiatief dat de verschillende armoedeorganisaties de handen in elkaar hebben geslagen en daar werken wij als stad graag aan mee.

Oproep

Wie thuis nog schoolmateriaal liggen heeft in de buurt van Dendermonde en die wil helpen kan dit binnenbrengen tijdens de openingsuren van de winkel, telkens van 10u tot 17u, in de Belgica BIS, Kerkstraat 115 in Dendermonde en dit tot zaterdagnamiddag. De organisatie is nog op zoek naar boekentassen, potloden, kleurpotloden, schriften, pennenzakken, scharen, passers, zwemgerief en dergelijke meer.

Meest gelezen