imagebroker.com

Maldegem slachtoffer van cyberaanval, criminelen zetten gegevens van duizenden contacten van OCMW online

Computercriminelen hebben de computers van de gemeente Maldegem gehackt en hebben de gegevens van duizenden contacten van het vroegere OCMW gestolen. De criminelen eisten losgeld, maar dat heeft Maldegem niet betaald. Intussen werken de computers weer. De gemeente vraagt de inwoners om voorzichtig te zijn als ze vreemde mails of telefoontjes zouden krijgen.

Vorige maand, op 19 juli, zijn de computers van de gemeente Maldegem gehackt. Computercriminelen hebben gegevens uit de database van het vroegere OCMW gestolen. Ze vroegen daar 200.000 dollar in bitcoins losgeld voor. 

"Op advies van de politie zijn we daar niet op ingegaan",  vertelt waarnemend directeur van de gemeente Maldegem Koen Cromheecke, "omdat het betalen van dat losgeld geen garantie is dat de criminelen de gegevens niet publiceren." De criminelen hebben die gegevens dan in de loop van vorige week gepubliceerd. "Pas nu hebben we een zicht op de omvang van de diefstal. Omdat het over zoveel mensen gaat, is het onmogelijk om ze individueel te benaderen. We hebben wel een callcenter op poten gezet dat iedereen met vragen kan helpen. Zij houden sowieso een identiteitscontrole, zodat niemand met de gegevens van iemand anders kan gaan lopen."

Het is vervelend want het gaat om gegevens van een kwetsbare doelgroep
Waarnemend algemeen directeur Koen Cromheecke

Gegevens van kwetsbare personen

"De hackers hebben de database van het vroegere OCMW bemachtigd. Dat is vervelend want het gaat over kwetsbare mensen en een kwetsbare doelgroep." De gegevens zijn bekend gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat je die zomaar kan vinden op het internet. "Er zijn geen mensen in gevaar", stelt Cromheecke duidelijk. "We kunnen niet zeggen hoe je aan de gegevens geraakt, want dat zou het voor die mensen nog erger maken. Je moet al deskundige zijn en specifieke computerprogramma's hebben om aan de gegevens te geraken." 

Beveiliging verhoogd

"We hebben onmiddellijk ingegrepen door te kijken waar de risico's voor een datalek zitten en welke programma's gevoelig zijn voor hacking en die hebben we uitgeschakeld. We hebben de wachtwoordbeveiliging verhoogd en we gaan fors inzetten op sensibilisering van het personeel". Maldegem laat zich bijstaan door externe firma's en computerdeskundigen om ervoor te zorgen dat een hacking niet meer gebeurt. Al is dat moeilijk uit te sluiten weet de directeur: "We blijken een hoge mate van beveiliging te hebben, maar voor hacking ben je nooit 100 procent veilig." 

Wie vragen heeft, kan bellen naar de gemeente op het speciale nummer 050 72 72 22, of mailen naar mijngegevens@maldegem.be.

Meest gelezen