Brandweer Brussel

Na brand in Peterboswijk: Anderlechtse haard toont brandpreventiesysteem

Begin augustus ontstond een brand in één van de hoge appartementsgebouwen in de wijk Peterbos in Anderlecht. Naar aanleiding van de brand toonde de preventiedienst van de sociale huisvestingsmaatschappij Anderlechtse haard de brandveiligheid in het gebouw.

Het gebouw dat op 3 augustus vuur vatte, behoorde tot de sociale huisvestingsmaatschappij Comensia. Vlak naast de gebouwen van Comensia bevinden zich negen flats van de Anderlechtse haard, goed voor zo’n 750 woningen. 

Na de brand wilde de Anderlechtse haard laten zien hoe het proces verloopt bij hen in geval van brand. Ze hebben een eigen interne brandpreventiedienst en deze nam ons mee voor een rondleiding in de gebouwen. Ze kijken regelmatig verschillende dingen na: een goede werking van de toegang tot de waterpompen voor de brandweer, de werking van de brandkraan en de alarmsystemen.

Ook worden de bewoners gesensibiliseerd en vinden er regelmatig brandoefeningen plaats. Monique Peeters, al 51 jaar bewoonster, is tevreden over het brandbeheer: “Ik ben nog nooit bang geweest en je ziet dat het alarmsysteem goed in elkaar zit.”

Opvallend: de brandknoppen in de gangen zijn beplakt. “Dit komt omdat de jongeren bijna dagelijks de knoppen indrukten, de brandweer moest daardoor vaak oprukken,” zegt Laurent Quievreux, verantwoordelijke voor brandpreventie bij de Anderlechtse haard. “Nu hebben we een nieuw systeem waarbij enkel de brandweer het hele alarmsysteem kan laten afgaan en dat gebeurt ook automatisch wanneer er twee rookdetectors afgaan.”

Binnenkort zal de Anderlechtse haard investeren in brandwerende deuren, deze zullen de brand twee uur moeten tegenhouden vooraleer het zich verder verspreidt.

Meest gelezen