Geen gevaar meer na lek in vrachtwagen met salpeterzuur in Zele

De toestand in het Oost-Vlaamse Zele, waar salpeterzuur was vrijgekomen uit een vrachtwagen, is volledig onder controle. De uitbraak van het product is gestopt en er is geen verspreiding naar de riolen gebeurd, melden de lokale politie Berlare-Zele en het gemeentebestuur van Zele.

.

ehu,svov

Het incident gebeurde rond 9.45 uur op het industrieterrein in de Baaikensstraat in Zele, bij het bedrijf Romarco. De tankwagen bevatte salpeterzuur, zegt het gemeentebestuur.

“Van dit product is er een lichte uitbraak geweest met een chemische reactie tot gevolg. Daardoor is er een gele rookontwikkeling ontstaan met nitreuze dampen (gassen). De gemeentelijke fase werd opgestart en het medisch interventieplan is afgekondigd. Er waren op het moment van de uitbraak geen aanwezigen in het bedrijf en er zijn dus geen gewonden.”

De politie had de omwonenden gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden en dat blijft van kracht. “De uitbraak van het product is gestopt. De opruimingswerken zijn aan de gang en de metingen zijn gebeurd. Er is geen verspreiding naar riolen toe gebeurd aangezien de gelekte vloeistof ingekuipt kon worden in het bedrijf. De weersomstandigheden van het moment hebben er voor gezorgd dat de dampen snel neergeslagen werden en de uitbrekende dampen konden verdunnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen