Tientallen asielzoekers voor de hekken van het aanmeldcentrum in Ter Apel.
© Kees van de Veen

700 asielzoekers slapen buiten aan Nederlands aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, baby sterft in sporthal

In het Nederlands aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben afgelopen nacht 700 asielzoekers buiten geslapen. Vanaf vanmiddag mogen ze er ook niet meer in tenten slapen. Daarnaast is er in de nabijgelegen sporthal, waar heel wat asielzoekers werden opgevangen, een baby van drie maanden oud overleden. De doodsoorzaak van de baby is nog niet duidelijk en wordt nog onderzocht.

Niet alleen bij ons, ook in Nederland hebben ze te maken met een ware asielcrisis. In de gemeente Ter Apel, in het noordoosten van Nederland, slapen al dagenlang honderden mensen buiten naast het aanmeldcentrum omdat er geen plaats meer is. Ook de nabijgelegen sporthal die nu wordt gebruikt als opvangplaats, ligt stampvol.

BEKIJK - "Straks zullen hier alweer driehonderd tot vierhonderd asielzoekers de nacht buiten moeten doorbrengen", legt Ivan Ollevier uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

In die sporthal is afgelopen nacht een baby overleden van drie maanden oud. Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), na een eerder bericht van Het Parool. De doodsoorzaak is nog niet bekend en wordt momenteel onderzocht, zegt een woordvoerder van het COA. Er is medische hulp verleend aan het slachtoffertje.

"Het COA-personeel is diep geschokt door deze verschrikkelijke gebeurtenis. Met name in Ter Apel komt dit hard aan", klink het in een persbericht. Wat de nationaliteit en geslacht van de baby is en hoe die in Ter Apel terechtkwam, wil het COA niet kwijt.

© Kees van de Veen

Kampeerspullen verboden

Begin deze week sliepen zo'n 400 mensen buiten, vannacht is dat aantal verhoogd naar zo'n 700. Daarbij ontstonden "vele onderlinge irritaties en spanningen tussen de asielzoekers", zegt de veiligheidsregio Groningen. De asielzoekers mogen ook niet meer in tenten slapen, want alle kampeerspullen zijn volgens een nieuwe noodverordening strikt verboden.

De Veiligheidsregio zegt nu dat de tenten het zicht op de situatie voor het aanmeldcentrum belemmeren. Ook kunnen er bijvoorbeeld verboden middelen worden gebruikt of bewaard in de tenten of wapens of gestolen spullen worden verstopt. Daarnaast zouden tentharingen als wapen zijn gebruikt bij vechtpartijen. Dat meldt de NOS.

Verschillende asielzoekers sliepen in tenten. Door de nieuwe noodverordening zal dat niet meer mogelijk zijn.
© Kees van de Veen

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is het enige centrum in Nederland waar asiel aangevraagd kan worden. De laatste maanden is het centrum overbevraagd. Sinds enkele weken beginnen ook mensen rondom het centrum te overnachten in de hoop zo sneller een aanmeldplek te veroveren. Vaak hebben de mensen niet meer dan uitgeklapte kartonnen dozen en eigen bagage om op te slapen. 

© Kees van de Veen

Meest gelezen