Dieter Nijs

Voetbalsupporters vernielen Brussels restaurant, 23 Zwitserse amokmakers moesten het land verlaten

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft 23 Zwitserse hooligans het bevel gegeven om het land te verlaten. Ze maakten deel uit van een groep van zo'n 30 gemaskerde mannen die woensdagavond restaurant Falstaff, aan het Beursplein in Brussel, kort en klein hadden geslagen. Op bewakingsbeelden is te zien hoe ze tafels en stoelen door het raam van de brasserie gooiden. Het ging om een confrontatie tussen supporters van voetbalclub Anderlecht en de Young Boys Bern uit Zwitserland, die afgelopen avond tegen elkaar hebben gespeeld. 

"Iets voor negen uur gisterenavond is het tot een confrontatie gekomen tussen twee supportersploegen die vanavond in het voetbalstadion van Anderlecht spelen", vertelt Ilse Van de keere van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. 

"Het gaat om mensen die niet herkenbaar waren, ze hadden een masker op. Ze hebben heel wat schade aangebracht aan de brasserie Falstaff. Toen de politie wou ingrijpen, hebben de supporters het op een lopen gezet." 

Fallstaff is een beroemde brasserie in Brussel met een historisch art nouveau-interieur uit 1903. Het gebouw is geklasseerd sinds 2000.

BEKIJK - Hooligans slaan het café kort en klein in Brussel.

Videospeler inladen...

De politie van Brussel Hoofdstad Elsene is intussen een onderzoek gestart samen met de politiezone Zuid. "23 Zwitsers zijn intussen administratief aangehouden", vertelt korpschef Jurgen De Landsheer van politiezone Zuid. "Op basis van de camerabeelden hebben we ook al enkele supporters van Anderlecht kunnen identificeren." 

"Amokmakers zijn hier absoluut niet welkom", liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) weten. "Ik zie er geen graten in om korte metten te maken met hooligans die niets anders doen dan schade aanrichten." 

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft de 23 Zwitsers het bevel gegeven om het land te verlaten wegens het verstoren van de openbare orde. Als ze dat niet zouden doen, riskeerden ze drie jaar lang het land niet meer binnen te mogen.

Bekijk de reactie van de staatssecretaris in dit verslag van de rellen uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het komt niet zo vaak voor dat voetbalhooligans het land worden uitgezet, bevestigt de Dienst Vreemdelingenzaken. Maar het gebeurt dagelijks dat mensen het bevel krijgen om het land te verlaten wegens het verstoren van de openbare orde, bijvoorbeeld wegens diefstal of geweld.

Revanche

Het gevecht tussen de twee supportersploegen komt er hoogstwaarschijnlijk na een uit de hand gelopen wedstrijd vorige week in Bern, Zwitserland. "Toen waren er ook al incidenten tussen de supporters van Anderlecht en Bern", vertelt Jurgen De Landsheer. 

"Mogelijk gaat het nu om een soort van revanche in Brussel. Bij enkele Zwitserse supporters  hebben we materiaal, zoals boksbeugels, aangetroffen, dat er op wijst dat zij niet alleen voor de voetbalmatch naar hier kwamen."

Voetbalmatch

Voor de Europese voetbalmatch tussen Anderlecht en Young Boys Bern uit Zwitserland kwamen er geen bijkomende maatregelen. De politie zei vooraf klaar te zijn voor de match en dat er zou worden op toegezien dat de amokmakers van gisterenavond het stadion niet konden betreden.

Radio 2

Meest gelezen