AFP or licensors

Groen licht voor "alleen ja is ja"-wet in Spaans parlement: alleen seks na uitdrukkelijke instemming

In Spanje heeft het parlement in een buitengewone plenaire zitting de wet voor seksuele vrijheid nu definitief goedgekeurd. De nieuwe wetgeving, in de volksmond de "sólo sí es sí"-wet ("alleen ja is ja"), wil 24 miljoen Spaanse vrouwen beter beschermen en is één van de meest vooruitstrevende in Europa.

Niet vatbaar voor interpretatie: seks zonder expliciete goedkeuring is verkrachting. "No es no", neen is neen en alleen ja betekent ja. Dit credo wordt al zes jaar lang door honderdduizenden vrouwen herhaald op affiches, muren, in het straatbeeld en op sociale netwerken.

"Alleen ja is ja" werd ruim een jaar geleden al aangenomen op de ministerraad en is zopas goedgekeurd door het Spaanse parlement, met 205 tegen 141 stemmen. 3 parlementsleden onthielden zich. De rechts-conservatieve PP en het uiterst-rechtse Vox stemden tegen.

Voor de linkse regering-Sánchez is de "Ley de Garantía Integral de la Libertad Sexual" (de wet die de seksuele vrijheid integraal moet waarborgen) één van de prioriteiten. De wet verandert de manier van denken over seksueel geweld: instemming, vrij en duidelijk uitgedrukt, wordt het uitgangspunt van de behandeling van seksueel geweld. In het verleden heerste bij seksueel geweld het idee dat het slachtoffer zich moest verzetten. Voortaan staat de wil van de vrouw centraal.

De wet verandert de manier van denken over seksueel geweld

De Spaanse minister van Gelijkheid,  Irene Montero (Podemos), spreekt van "een beslissende stap naar een nieuwe seksuele cultuur in Spanje, zonder schuld en angst."

De wet volgt zes jaar na de ophefmakende groepsverkrachtingszaak van "La Manada" (de wolfsroedel) in Pamplona. Vijf mannen die een 18-jarige vrouw langdurig verkrachtten werden vrijgesproken van verkrachting omdat het slachtoffer zich niet leek te verzetten. De daders gingen wel de cel in, maar kregen een mildere straf voor seksueel misbruik. Dit leidde tot enorme protesten in verschillende Spaanse steden tegen het "patriarchale gerecht". Uiteindelijk veroordeelde het Spaanse Hooggerechtshof het vijftal in 2019 toch tot 15 jaar gevangenisstraf. 

Door de nieuwe wetgeving worden seksueel misbruik en aanranding in alle omstandigheden gezien als verkrachting, waarop maximaal 15 jaar gevangenisstraf staat. Drank en drugs toedienen om de wil van het slachtoffer te breken gelden als verzwarende omstandigheden. Ook intimidatie op straat en het verspreiden van seksvideo's wordt strafbaar in Spanje. In elke provincie komt er een crisiscentrum waar slachtoffers van seksueel geweld 24/24 zullen terechtkunnen voor psychologische, juridische en sociale bijstand. Slachtoffers van seksueel geweld zullen ook kunnen rekenen op financiële bijstand.

Meest gelezen