©  BELGA

Sterke Belgian Lions weer stapje dichter bij WK, nu wacht basketicoon ‘Greek Freak’: “We gaan niet starstruck zijn”

Met een knappe collectieve prestatie openden de Belgian Lions de beslissende WK-kwalificatieronde met een zege tegen Groot-Brittannië. De droom op een eerste WK-deelname komt weer een stukje dichterbij. Vrijdag vertrekken de Lions richting Athene waar zondag Griekenland met onder meer NBA-ster Giannis Antetokounmpo wacht.

Patrick Ceulemans

In het eerste kwart counterde België een 5-9 achterstand met een 11-0 tussenspurt. Getekend Ismael Bako en Retin Obasohan en dat leverde een 18-9 voorsprong op. In het begin van het tweede schuifje stokte de machine van de Lions. Groot-Brittannië reageerde met fysiek spel en zat bij een 20-20 tussenstand tegen een statische Belgian Lions opnieuw in de partij. De Belgian Lions reageerden alert en via Pierre-Antoine Gillet en opnieuw Retin Obasohan ging het naar een 31-22 Belgische voorsprong. Belgische balverliezen zorgden wel voor een bescheiden Engelse remonte halfweg: 33-27.

De Belgian Lions kwamen sterk uit de kleedkamer en via uitblinker Obasohan, een dunkende Ismael Bako en Jonathan Tabu, die voor de match werd gevierd omdat hij met 141 caps de nieuwe Belgische recordinternationaal is, ging het gezwind naar een 46-32 tussenstand. In een fysieke slag begonnen de Lions het sluitschuifje met een 55-43 voorsprong. In het slotkwart bevestigden de Belgian Lions met een schitterende collectieve prestatie. Jean-Marc Mwema scoorde, Alex Libert gaf energie en Hans Vanwijn was ook alert. Uitblinkers Retin Obasohan en Ismael Bako stuwden de Belgian Lions verder naar de verdiende winst.

België-Groot-Brittannië 72-57

België: (26 op 62 shots, waarvan 7 op 24 driepunters, 13 op 17 vrijworpen en 19 fouten ) LECOMTE 4-4, DE ZEEUW 0-5, VANWIJN 0-6, BAKO 10-7, OBASOHAN 12-3, Mwema 0-8, Tabu 0-7 ,Gillet 5- 0, Tumba 0-1, Libert 0-0, Bleijenbergh 0-0 , Bratanovic 0-0

Nu wacht ‘Greek Freak’ op Lions: “We gaan niet starstruck zijn”

Tijdens de persconferentie na de ruime overwinning van de Belgian Lions tegen Groot-Brittannië (72-57) werd al onmiddellijk vooruitgekeken naar de volgende WK-kwalificatiewedstrijd: zondag tegen Griekenland met NBA-superster Giannis Antetokounmpo, bijgenaamd ‘The Greek Freak’. Ismael Bako vindt dat treffen een hele eer, maar hij denkt niet dat hij tegenover de Griekse topspeler verlamd gaat zijn.

“We weten allemaal wie er daar speelt”, zegt Ismael Bako die Antetokounmpo niet noemde. “We kunnen over hem spreken, een zeer goede speler, maar uiteindelijk is het gewoon basketbal. Het is een hele eer om hem te treffen, maar ik ga niet wauw zeggen of starstruck zijn.” ‘Izzy’ kijkt zeker uit naar de wedstrijd: “Voor mij is dat interessant om te zien waar ik sta en hoe ik kan verbeteren. We zullen zoals anders spelen.”

Zijn coach, Dario Gjergja, trad hem bij. Ook voor hem is de confrontatie met Griekenland, dat overigens verloor van het Servië van die andere NBA-ster, Nikola Jokic, een waardemeter. “We verdienen het om tegen zulke grote teams nu te spelen.”

Over de ruime overwinning tegen Groot-Brittannië, waardoor België naar een met Griekenland gedeelde tweede plaats klimt in de groep, toonde Gjergja zich zeer tevreden. “Je kon zien dat de inzet en de wil om te winnen er was van in het begin.” Negatief punt dat de bondscoach aanhaalde waren de vele balverliezen (19), positief was dan weer de dominantie in de rebounds, vond hij.

Vrijdagochtend nemen de Lions het vliegtuig naar Griekenland om dan maandag rechstreeks door te reizen naar het EK in Georgië. De bondscoach blikt tevreden terug op de voorbije maanden. “We hebben veel gereisd en daardoor een paar trainingsdagen verloren, maar de ploeg is daar prima mee omgesprongen. Zij verdienen daar lof voor en ik hoop ook dat er voor onze volgende thuismatch meer volk komt opdagen. Onze jongens verdienen dat.” Donderdagavond zaten er 1.200 supporters in de Mons Arena.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer