©  BELGA

REACTIES. Mark van Bommel na uitschakeling in Europa: “We zijn nog niet volwassen genoeg”

De vroegtijdige uitschakeling in de Conference League, nog voor de poulefase begint, kwam hard aan in het Antwerpkamp. Een eliminatie waar voorzitter Paul Gheysens geen rekening mee had gehouden na de vele investeringen deze zomer. “Ik wist dat deze vraag aan bod zou komen”, reageerde coach Mark van Bommel. “Deze uitschakeling had niemand van ons verwacht. In Europa spelen hoorde bij onze doelen, maar die kan je altijd waarmaken. Dat zag je vanavond wel.”

tsfn, havg, dige

LEES OOK: Geen derde Europese groepsfase op rij voor uitgeschakeld Antwerp: Basaksehir verpest feestje op Bosuil

De Great Old speelde, ondanks de vroege achterstand, een prima eerste helft, maar kon daar geen vervolg aan breien na de rust. “We creëerden veel kansen, daar misten we een beetje efficiëntie. Bij de 1-2 haalden we onszelf uit de wedstrijd. In dat proces zitten we momenteel. We zijn volwassen, maar moeten nog volwassener worden. We slikten ongewoon veel tegengoals voor ons doen.”

Wat betekent deze uitschakeling nu voor het project Antwerp? “We moeten door hé. Wat ik op de eerste dag al zei, en al vaker herhaalde, geldt nog steeds: deze club blijft in opbouw, dat verandert niet na vandaag. Het is gek dat we in tien matchen net deze verliezen. Dit was wat mij betreft niet de belangrijkste wedstrijd van het jaar, want het houdt niet op. Zondag gaan we naar Gent. Daar kunnen we laten zien dat we gegroeid zijn. Ik ga ervan uit dat dat ook zal gebeuren.”

 ©  BELGA

De Laet: “We kwamen ervaring te kort vandaag”

Ritchie De Laet was niet de gelukkigste vlak na affluiten tegen Basaksehir. De Antwerp-sterkhouder was duidelijk geïrriteerd door de manier waarop zijn ploeg uitgeschakeld werd door Basaksehir. “Door domme fouten slikken we drie tegendoelpunten. Telkens was er maar één persoon van ons in de backlijn.”

Ondanks de grote namen die Antwerp aantrok in de zomermercato, vonden De Laet en zijn ploegmaats geen antwoord op de Turken. “We hebben meer ervaring nodig in wedstrijden als deze. Die kwamen we duidelijk tekort vandaag. We maken vijf of zes kansen niet af in de eerste helft. Tja, dan krijg je dit als resultaat.”

De belegering van het Turkse doel kreeg geen gevolg in de tweede helft. Integendeel. Basaksehir scoorde nog tweemaal. “De tegenstander zag dat wij wilden aanvallen en paste zich goed aan in de tweede helft.”

De Laet kon zijn ontgoocheling moeilijk verbergen, meer blijft professionalisme prediken. “We moeten dit snel vergeten en focussen op de competitie. Al had ik liever door de week meer matchen gespeeld in Europa.”

 ©  BELGA

Alderweireld: “We geven het weg op details”

Aanvoerder Toby Alderweireld stak zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken. “In de eerste helft gaven we één kans weg en slikten we een doelpunt, terwijl we zelf meer hadden moeten scoren. Op dit niveau krijg je geen vijftien doelrijpe kansen. Je moet efficiënter zijn. We maakten wel gelijk, maar dan viel de 1-2 te snel. Ook bij de 1-3 verloren we te makkelijk het kopduel. We geven het weg op basis van details. Zuur voor ons, maar ook voor het Belgisch voetbal.”

Antwerp grijpt zo naast één van de seizoensdoelstellingen, want een Europese groepsfase bereiken was een must. “Nu moeten we laten zien uit welk hout we gesneden zijn en zo snel mogelijk die knop omdraaien. Zondag moeten we een resultaat gaan halen in Gent”, blikte de Rode Duivel vooruit naar de zesde speeldag van de Belgische competitie.

 ©  BELGA

Vincent Janssen kon het tij niet keren na 1-2: “Basaksehir was efficiënter”

Op het uur kwam Vincent Janssen doelpuntenmaker Michael Frey aflossen. De 1-2 stond toen net op het scorebord. “We kwamen snel op achterstand, maar we zaten wel in de match en hadden controle. De 1-1 viel op een goed moment en ik dacht écht dat we eroverheen gingen. Maar dan viel het tegendoelpunt wel heel snel. Pijnlijk. Daarna hebben we geen 100% kansen meer gecreëerd. Zij waren gewoon efficiënter”, gaf Janssen zijn kijk op de wedstrijd.

Janssen zag enkele voorzetten over zijn hoofd vliegen en had het moeilijk om zich in de match te knokken. “Het waren moeilijke omstandigheden om in te vallen. Maar goed, het was mijn taak om mee voor de ommekeer te zorgen. Jammer dat dat niet is gelukt.”

De Nederlandse spits stond niet bij de elf starters op het wedstrijdblad, maar was de laatste tien minuten voor de wedstrijd wel erg intensief aan het opwarmen. Individueel. Om daarna op de bank te starten. “Er is een goede reden voor die warming-up, maar ik weet niet of het aan mij is om die prijs te geven”, bleef Janssen mysterieus.

En zo blijft de doelpuntenteller van de topaankoop op nul staan. Nooit leuk voor een spits natuurlijk. “Klopt en daar wil ik snel verandering in brengen. Uiteindelijk draait het om wedstrijden winnen. Op vandaag na is dat al lekker gelukt met die twaalf op twaalf in de competitie”, besluit Janssen.

LEES OOK: COMMENTAAR. “Met deze vroegtijdige uitschakeling had de voorzitter na het aantrekken van Overmars en Van Bommel geen rekening gehouden”