AFP or licensors

Is Macron een vriend of vijand? Brits kandidaat-premier Truss veroorzaakt diplomatiek relletje na interview

In het Verenigd Koninkrijk heeft Liz Truss, de favoriet om Boris Johnson op te volgen als eerste minister, twijfelend geantwoord op de vraag of ze de Franse president Emmanuel Macron zag als een vriend of een vijand. Ze deed dat op een campagnemoment van de Britse conservatieve partij. Macron reageerde dat hij Groot-Brittannië, ongeacht zijn leiders, ziet als een bevriende natie. 

Tijdens een campagnemoment van de Britse conservatieve partij heeft Liz Truss, de grote favoriet om aftredend premier Boris Johnson op te volgen, heel wat kritiek geoogst met een uitspraak die ze deed tijdens een interview. Toen de interviewster haar vroeg of ze de Franse president Macron zag als een vriend of een vijand, antwoordde ze afwijkend "the jury is out", wat men kan vertalen als "dat is onbeslist". Wat later zei ze dat ze Macron zal beoordelen op zijn daden, niet op zijn woorden. 

Vriend of vijand?

De Franse president Emmanuel Macron, die op dit moment op werkbezoek is in Algerije, liet blijken dat hij niet erg onder de indruk is van de uitspraken van Liz Truss. "Het Verenigd Koninkrijk is een bevriende natie en een sterke bondgenoot, ongeacht zijn leiders en de kleine foutjes die ze maken op het podium tijdens het speechen." Volgens de Franse president is het een "groot probleem" als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk niet kunnen zeggen of ze vrienden of vijanden zijn. President Macron liet ook weten dat hij, wanneer hij dezelfde vraag zou krijgen, er geen seconde over zou twijfelen. 

Videospeler inladen...

Enkele voormalige diplomaten zeiden dat dergelijke uitspraken "onverantwoordelijk zijn" voor iemand die misschien in de toekomst de premier van het Verenigd Koninkrijk wordt. Dergelijke uitspraken zouden de spanningen tussen beide landen kunnen doen toenemen. 

Un très bon buddy de notre pays

Boris Johnson - ontslagnemend premier van het Verenigd Koninkrijk

Boris Johnson, die over enkele weken de deur van Downing Street 10 voorgoed achter zich zal dichttrekken, benadrukt dat de relaties tussen Frankrijk en het VK van groot belang zijn. Hij ging zelfs een stap verder. Hij noemde Macron lachend "un très bon buddy de notre pays". Zo lijkt het alsof de aftredende premier nu al de kastanjes uit het vuur moet halen voor de mogelijk toekomstige eerste minister. 

Meest gelezen