Stalbrand in Ophoven: 300 varkens dood en sanering van percelen vervuild met asbest

Kinrooi -

De gevolgen van de uitslaande stalbrand vrijdagavond in de Maasveldweg in Ophoven (Kinrooi) zijn groot. Zo’n 300 varkens bleven in de brand. De asbesthoudende golfplaten hebben de percelen rond de varkenshouderij vervuild. Experts hebben die zaterdag al gereinigd en ze zullen nog worden gesaneerd. In de omliggende tuinen worden grondstalen genomen.

Mark Dreesen/Hanne De Belie/Marij Wyers

 ©  Mark Dreesen

De asbestdeskunigen zijn zaterdag naar de getroffen boerderij gekomen voor analyse.

“Deze ochtend heeft een gespecialiseerde firma grondstalen genomen en er is eigenlijk niet veel aan de hand, buiten op het bedrijf zelf”, zegt burgemeester van Kinrooi Wim Rutten. “Op basis van de stalen wordt wel geadviseerd om groenten uit eigen tuin te wassen voor gebruik. Dan is het in orde. Ramen of deuren dichthouden, of andere maatregelen zijn niet nodig. Er is geen bron van gevaar meer. De meeste asbest is gewoon op het bedrijf gebleven. Er zijn geen grote stukken weggeslingerd, en alles is opgeruimd door de brandweer.” De vervuilde bodem zal nadien nog worden gesaneerd. Intussen worden de nodige maatregelen genomen om eventuele verspreiding van asbest tegen te gaan.

Asbest

Met de brand werden dus ook asbestvezels de lucht in werden geblazen. De dakbedekking bestond uit golfplaten.

Die oude golfplaten, ook wel Eternit-platen genoemd, werden voor het verbod eind jaren negentig nog grootschalig gebruikt als dakbedekking. De inademing van asbestvezels kan na lange tijd, vaak tientallen jaren na blootstelling, tot kanker leiden.

Tuintjes

Asbestdeskundigen hebben het gebied bepaald waarover de rookpluim zich heeft gesitueerd. Experts zullen grondstalen nemen in de tuinen van de woningen die in dit gebied liggen. Die grondstalen worden geanalyseerd.

“Uit voorzorg raden wij de bewoners aan om waakzaam te zijn en de analyses af te wachten. De bewoners worden op de hoogte gebracht wanneer het terrein wordt vrijgegeven”, aldus de gemeente.

Bluswerken

De brandweerploegen van de zone Oost-Limburg zijn vrijdag tot middernacht blijven nablussen. Het vuur brak even na acht uur uit. De oorzaak is op dit moment nog onduidelijk. In geen tijd stonden twee varkensstallen, die met elkaar verbonden zijn, in lichterlaaie. De zwarte rookpluim steeg hoog op vanuit de velden in Ophoven.

De stal met zonnepanelen op het dak is vernield. ©  Mark Dreesen

De vlammen sloegen door het dak van golfplaten de hoogte in. ©  Mark Dreesen

Tweede brand

Het is al de tweede keer dat een zware brand varkenshouderij Beckers treft.

LEES OOK. Zeugen en biggen sterven bij stalbrand

Bijna dag op dag vijf jaar geleden bleven tientallen zeugen en tal van biggen in de stalbrand. Toen lag de oorzaak mogelijk bij een storing in een tl-lamp in de stal. Vrijdagavond werd een andere stal getroffen. Het huis van de varkenshouders ligt los van de varkensstallen en bleef gespaard.

Aangeslagen

Heel wat buurtbewoners wandelden zaterdag over de Maasveldweg om een kijkje te nemen naar de verwoestende brand van het bedrijf. Ze leven met hun hart mee met de boer.

Buren leven mee met de getroffen boer. ©  MMD

“De langste stal van het bedrijf is uitgebrand, die bestaat uit meerdere varkensstallen,” weet een buurtbewoner. “Vijf jaar geleden werd een andere stal door het vuur getroffen. De stal die nu door het vuur verwoest is, ligt vol zonnepanelen. Tussen de zonnepanelen zie ik vanuit mijn woning gaten in de Eternit platen. Vrijdagavond werden we omwille van gezondheidsrisico’s op afstand gehouden en mochten we zelfs de Maasveldweg niet in. We zagen hoogtewerkers tot middernacht blussen. Vandaag is de straat weer open.”

Dode varkens

De opstaande muren van de stal staan nog recht. Het dak met de zonnepanelen heeft zware schade opgelopen en is deels ingestort. Ook silo’s naast het bedrijf staan er zwartgeblakerd bij.

De dode varkens zullen zo snel mogelijk opgeladen worden door een gespecialiseerde firma. De getroffen familie Beckers is aangedaan van deze zware tegenslag. De varkenshouders zich afzijdig. Ze gaan geen gesprek aan met de buren.

De woning van de familie, die naast het bedrijf ligt, bleef gespaard.

 ©  MMD

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer