10de editie autoloze zondag in Leuven een succes: “Zo’n 2.000 fietsers op de binnenring”

De 10de editie van de autoloze zondag in Leuven was een groot succes. Net als in de vorige edities werd de hele binnenstad afgesloten voor auto’s, maar nieuw was dat de hele binnenring afgesloten werd om 16u voor een grote fietstocht rond de stad.

Schepen van mobiliteit David Dessers (Groen) ziet dat er in 10 jaar autoloze zondag in Leuven veel veranderd is: “10 jaar geleden was er nog maar net een zone 30 ingevoerd. Waar vroeger een straat vooral diende om auto’s door te laten, vindt men nu ontmoetingsruimte, stukjes groen en dergelijke belangrijk. Die veranderingen zijn wel niet louter toe te schrijven aan de autoloze zondag.”

Maar niet alleen in de stad is er wat veranderd, ook de autoloze zondag is aangepast. Voor het eerst werd de hele ring afgesloten, voor de King of the Ring-fietstocht. En die was een groot succes, zegt ook de schepen: “Er waren ongeveer 2.000 deelnemers aan de fietstocht. Het was echt de uitschieter van de dag.”

Speciale ervaring

De deelnemers aan de King of the Ring-fietstocht waren alvast heel lovend. Fietser Ellen nam deel met haar bakfiets, en vond het “een heel speciale ervaring.” Fietser Marie genoot dan weer van de ruimte: “Auto’s kunnen wel heel dominant zijn op de weg, dus het was fijn dat we meer plaats kregen”, zegt zij.

Meest gelezen