© BELGA

Felice Mazzu kan dé vloek niet doorbreken tegen ex-ploeg: “Wie op Union wil winnen, moet zich een strijder tonen en dat waren we niet”

Anderlecht blijft verduiveld en vervloekt tegen Union. Paars-wit verloor voor de vijfde keer op rij tegen de Brusselse buur en ook nieuwe coach Felice Mazzu (56) kon dé vloek, die hij vorig seizoen uiteraard zelf startte, niet verbreken. De Unionisten toonde weliswaar veel respect, maar dansten na de match toch zijn dansje. “Dat hoort bij het spel.”

Jürgen Geril

Er zijn nog zekerheden in het leven. Iedereen betaalt belastingen, mocht Zirkzee bij Burnley voetballen werd hij na een uur gewisseld en Anderlecht verliest van Union. Het is onwaarschijnlijk hoe RSCA zich keer op keer laat aftroeven in de Brusselse derby. “Het is gewoon pijnlijk”, vatte Lior Refaelov het in vier woorden goed samen.

Vroege tegengoal

Natuurlijk hadden de fans in het Dudenpark de comeback van Felice Mazzu met stip aangeduid in hun agenda. En toen hun ex-coach met lege handen terug naar huis werd gestuurd, ontploften de tribunes. Allez Mazzu, chante avec nous. Siebe Van Der Heyden had thuis ongetwijfeld nog eens geoefend voor de spiegel, want hij voerde na de 2-1-zege een perfecte imitatie op van het dansje dat de coach hier zo vaak uit zijn benen schudde. “We hebben het vorig jaar zo dikwijls samen gedanst”, relativeerde de trainer. “Het is goed dat Siebe de traditie voortzet.”

De Union-aanhang gedroeg zich overigens voorbeeldig. Ja, er was een spandoek waarop Felice met eurotekens stond geschreven, maar dat durfden ze maar in de slotfase uithalen. De sfeer in de bestuurskamer was wellicht koeler, maar het respect van de supporters naar hun ex-trainer toe bleef erg groot. “Die gezangen en die prikjes maken deel uit van het spel”, vervolgde Mazzu. “Ik ervoer veel fair play en zeker niets boosaardigs.”

Toch moest de Italo-Belg moeite doen om een glimlach te forceren. Vorig seizoen raakte Anderlecht door hem gecharmeerd omdat hij paars-wit vier keer klopte met Union, nu delfde hij zelf het onderspit. Mazzu blijkt vooralsnog geen exorcist te zijn. “We brachten onszelf in de problemen. Tegen een ploeg met de kwaliteiten van Union mag je niet zo slap beginnen. We misten intensiteit en agressiviteit.”

Dat is nog iets inherents aan de wedstrijden tegen Union. Zowat elke keer slikt RSCA een tegengoal binnen het eerste kwartier. Vorig jaar waren Nieuwkoop en Mitoma de boosdoeners in de Champions’ play-offs – allebei na 2 minuten – en in de reguliere competitie schoot Casper Nielsen raak na 11 minuten. Ook nu was het weer van dattum. Françis Amuzu liet zich aftroeven door Nieuwkoop en Boniface scoorde na 1 minuut en 45 seconden. Mazzu: “Wie op Union wil winnen, moet zich een strijder tonen en dat waren we niet.”

 ©  BELGA

Europa geen excuus

Murillo maakte nog gelijk, maar Dante Vanzeir tekende het doodsvonnis. Zo leed Anderlecht zijn tweede nederlaag van het seizoen en begint het met 9 op 15. De vaststelling is dat de recordkampioen het moeilijker heeft tegen teams die hoog druk zetten. Dat was al zo tegen Cercle en in het Dudenpark werd het middenveld Kana-Arnstad-Verschaeren overpowerd. Zeker Verschaeren zou meer zijn stempel moeten drukken. “We misten kracht, maar zo gaat dat nu eenmaal met jongeren”, legde Mazzu uit. “De voorbije weken was iedereen in de wolken dat er zoveel jeugd meedeed. Je moet die jongens ervaring laten opdoen.”

Anderlecht miste mogelijk energie door de zware match tegen Young Boys, maar het sierde de coach dat hij zich daar niet achter verschuilde. RSCA moet zo’n programma aankunnen.“Ik zoek geen excuses. In de tweede helft tegen Union waren wij dominanter en dus speelde de vermoeidheid niet.”

Het valt wel op. In die vijf matchen tegen Union slikte paars-wit elf tegengoals en scoorde het maar drie keer. Wanneer wordt het zwarte beest getemd? “We moeten nu niet alles in vraag stellen”, ging Mazzu nog verder. “Donderdag na Bern was iedereen nog heel gelukkig, terwijl ik nu al een zeker negativisme voel rond het team. Het is mijn taak om de goeie, positieve sfeer erin te houden.”

Dat kan donderdag al in de inhaalmatch tegen AA Gent. Dan zal de trainer wellicht wel met Fabio Silva en Lior Refaelov in de basis starten, want het duo Esposito-Raman had het tegen Union moeilijk. Na de rust gooide Mazzu nog al zijn aanvallers in de strijd, maar tevergeefs. Het was zijn leerling Karel Geraerts die aan het langste eind trok. “Toch doe ik mijn hoedje af voor Felice”, besloot Geraerts. “Hij heeft geen gemakkelijke taak, maar zette Anderlecht al naar zijn hand. Enorm veel respect.”

De volgende Brusselse derby volgt in het weekend van 7 januari. Krijgt The exorcist dan eindelijk een goeie sequel?

 ©  BELGA

 

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer