President van Irak stelt vervroegde verkiezingen voor na bijzonder woelige 24 uur in de straten van Bagdad

Vervroegde verkiezingen kunnen een uitweg zijn uit de grote crisis waarin Irak zich bevindt. Dat heeft president Barham Salih vanavond gezegd op de Iraakse televisie. Irak beleefde een erg bewogen 24 uur, nadat de invloedrijke geestelijke Moqtada al-Sadr gisteren had aangekondigd dat hij stopt met politiek. Honderden van zijn aanhangers trokken de straat op en hebben zich pas in de loop van vanmorgen teruggetrokken. Bij de hevige onlusten van de voorbije nacht zijn zeker 30 mensen om het leven gekomen.

"Vervroegde verkiezingen in overeenstemming met een nationale consensus kunnen een uitweg zijn uit deze overweldigende crisis", zei president Braham Salih vanavond in een toespraak op de televisie, na een erg bewogen etmaal in Irak. De voorbije nacht vielen bij hevige rellen in de hoofdstad Bagdad zeker 30 doden en honderden gewonden. De rust keerde pas in de loop van vanmorgen enigszins weer nadat Moqtada al-Sadr zijn aanhangers had opgeroepen om zich terug te trekken. 

Zijn aankondiging dat hij zich terugtrekt uit de politiek had de voorbije dag en nacht aanleiding gegeven tot hevig geweld. "Het is echt een hele lange, slapeloze nacht geweest in Bagdad", vertelt Judit Neurink in "De Ochtend" op Radio 1. Judit woonde tien jaar als correspondent in de Irakese hoofdstad.

Ze vertelt over de zware gevechten in de zogenoemde "Groene Zone", het politieke machtscentrum in Bagdad. Daar werd vannacht zelfs met raketwerpers geschoten. "Er zijn twee milities die er lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat heeft alles te maken met die verkiezingsuitslag uit oktober. De twee belangrijke sjiitische blokken slagen er beide niet in om een regering te vormen."

Die twee milities zijn nu de afgelopen dagen met elkaar op de vuist gegaan. Volgens de overheid vielen al zeker 30 doden en raakten honderden mensen gewond. Zelfs de Nederlandse ambassade moest even worden ontruimd. Buurland Iran heeft ook tijdelijk de grenzen met Irak gesloten en al het vliegverkeer naar het land stilgelegd. Na de televisietoespraak van al-Sadr gingen de grenzen weer open. 

BEKIJK - Moqtada al-Sadr riep zijn aanhangers op om zich binnen het uur terug te trekken:

Videospeler inladen...

Het gevolg van een politieke crisis

De chaos in Bagdad ontstond gisteren nadat een belangrijke geestelijke leider Moqtada al-Sadr via Twitter had aangekondigd dat hij stopt met de politiek. Irak heeft nog altijd geen regering, en dat al sinds de verkiezingen in oktober vorig jaar. Veel van de aanhangers van al-Sadr protesteerden al weken voor de poorten van de Groene Zone. Na de aankondiging zijn honderden mensen die Groene Zone binnengedrongen tot in het Paleis van de Republiek. Dat gebouw, destijds opgetrokken door dictator Saddam Hoessein, wordt nu gebruikt als regeringsgebouw én om hoge gasten te ontvangen. 

Veiligheidstroepen gebruikten in het paleis ook traangas tegen de bezetters. Er zijn ook schoten gehoord in de Groene Zone. Mogelijk hebben sjiitische tegenstanders van al-Sadr het vuur geopend op de betogers. In de loop van de avond zijn ook een zestal mortiergranaten terechtgekomen in de "Groene Zone". Het is niet duidelijk wie ze heeft afgevuurd. 

BEKIJK - Aanhangers van Moqtada al-Sadr bestormen opnieuw regeringsgebouwen in de Groene Zone in Bagdad:

Videospeler inladen...

De aankondiging van de sjiitische leider zet het politieke landschap op zijn kop. De geestelijke al-Sadr is niet alleen een van de meest vooraanstaande politici van het land, zijn partij had in oktober vorig jaar ook de parlementsverkiezingen met een grote meerderheid gewonnen. 

Toch slaagde hij er niet in om een nieuwe regering te vormen. Hij trok daarop zijn verkozenen uit het parlement terug. Een blok rond Iraans-gezinde partijen - sjiieten net als al-Sadr - wilde daarop zelf een nieuwe regering vormen. Maar dat zien de aanhangers van imam al-Sadr dan weer niet zitten. Eerder deze zomer drongen boze "Sadristen" al verschillende keren het parlement binnen, ze hielden ook aanhoudend massale protesten in het hart van Bagdad. Nu zijn dus ook de regeringsgebouwen bezet. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Veel wapens en nog meer frustraties

Judit Neurink vertelt in "De Ochtend" over de politieke verwevenheid van de milities. Ondanks de avondklok kwamen toch veel mensen op straat en werd er toch hevig gevochten. "Wie gaat zorgen dat zo'n avondklok wordt nageleefd? Die milities hebben ook hun leden binnen de politie en het leger. In zo'n geval wordt het erg moeilijk om de rust te bewaren. Het zijn ook deze milities die IS bevochten hebben in het verleden. Al die wapens zijn nog steeds in Irak aanwezig en dat maakt de situatie hier zo gevaarlijk."

Beluister hier het gesprek met Judit Neurink in "De Ochtend" op Radio 1:

De verwevenheid van de milities in heel wat bestuurlijke en uitvoerende niveaus en de vele corruptieschandalen leiden vooral bij jongeren tot heel wat frustraties. Zij vinden geen banen, hebben erg veel last van die corruptie. "Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Irak is nochtans een erg rijk land, de olie stroomt er rijkelijk. Toch zien jongeren geen toekomst. Ik durf niet te voorspellen hoelang dit nog gaat duren. Met al die wapens kan dit conflict nog erg lang doorgaan."

Wie is Moqtada al-Sadr?

Moqtada al-Sadr is 47 en komt uit een familie van sjiitische geestelijken. Zijn vader Muhammad Sadiq al-Sadr was een belangrijk ayatollah die vermoord werd door agenten van voormalig dictator Saddam Hoessein. 

Na de Amerikaanse invasie in 2003 en de val van Saddam bouwde al-Sadr een eigen politieke beweging en militie (het "Mahdi-leger") uit en won hij aanhang door zijn kritiek op de Amerikaanse bezetting, maar ook op de aanhangers van Saddam. In 2004 en ook daarna raakte zijn militie een paar keer slaags met de Amerikanen. Die dwarsboomden de ambitie van al-Sadr om een op de sharia gebaseerde staat uit te bouwen in Irak.

Al-Sadr was een rivaal van de VS en de opeenvolgende Iraakse regeringen, maar ook van andere sjiitische hoge geestelijken zoals de gematigde en nadien vermoorde ayatollah Abdul-Majid Al-Khoei en de meest gerespecteerde grootayatollah Ali Hoessein Sistani. De voorbije jaren keerde al-Sadr zich af van de Iraanse invloed op de sjiieten in Irak en werd hij populair door zijn steun voor het spontane volksprotest tegen de politieke janboel in Bagdad.

Onrustige geschiedenis

Sinds de val van dictator Saddam Hoessein, in 2003, is het nooit echt rustig geweest in Irak. Soennitische en sjiitische moslims strijden er om de macht. Ook het sjiitische Iran oefent veel invloed uit in het buurland. In 2019 brak er in Irak massaal volksprotest uit. Vooral de jongeren protesteerden tegen de armoede en de corruptie van de politieke klasse. Het protest werd bloedig onderdrukt, er vielen honderden doden. Als antwoord op het protest kwamen er vorig jaar in oktober wel vervroegde verkiezingen. 

De opkomst was erg laag, ook al omdat aanhangers van het volksprotest tot een boycot hadden opgeroepen. Uiteindelijk haalde de beweging rond de sjiiet al-Sadr een ruime meerderheid in het parlement. Maar dat leidde dus alleen maar tot nog meer politieke chaos. 

In het hele land is een uitgaansverbod uitgevaardigd. Maar dat heeft de onlusten dus niet kunnen verhinderen. De Verenigde Staten noemen de situatie verontrustend. Woordvoerder Kirby van de Amerikaanse veiligheidsraad roept de Iraakse partijen op tot politieke dialoog. Maar op dit ogenblik ziet Amerika nog geen reden om het ambassadepersoneel in Bagdad te evacueren. 

Meest gelezen