Stefan Cioata

Energiefactuur wordt duurder voor Mega-klanten met zonnepanelen en analoge teller: "720 euro per jaar voor gemiddeld gezin"

Klanten van Mega met zonnepanelen en een terugdraaiende teller zullen bij de start van een nieuw contract meer moeten betalen. De energieleverancier gaat de kosten die hij maakt om het evenwicht op het elektriciteitsnet te garanderen, doorrekenen. "Die extra kosten zijn niet van de poes", stelt Test Aankoop. De consumentenorganisatie berekende dat de jaarfactuur van een gemiddeld gezin hierdoor met 720 euro stijgt.

Net op het moment dat de verschillende regeringen van ons land samenkomen om de stijgende energieprijzen te bezweren, krijgen verschillende klanten van energieleverancier Mega te horen dat hun energiefactuur nĆ³g wat duurder zal worden.Ā 

In een mail laat de energieleverancier weten vanaf september bijkomende kosten aan te rekenen aan klanten met zonnepanelen Ć©n een terugdraaiende teller. "Jouw profiel als "producent-consument" zorgt immers voor extra kosten om het evenwicht op het elektriciteitsnet en een vlot verloop van jouw energietransport te kunnen garanderen", is onder meer te lezen in de mail.

Volgens Mega heeft dat te maken met het feit dat zij cijfers moeten doorgeven aan netbeheerder Elia over hoeveel stroom hun gebruikers van het net zullen halen, maar ook hoeveel ze erop zullen zetten. Die inschatting op voorhand maken is niet eenvoudig, maar foute inschattingen kosten geld.

"Voor zonnepaneeleigenaars met een terugdraaiende teller is dat heel moeilijk", zegt woordvoerder Elsie Van Linthout. "En voor elke afwijking tussen wat er effectief van het net wordt gehaald, wat er wordt opgezet en wat wij daarbij als inschatting gegeven hebben, moeten wij hoge kosten betalen aan Elia."

720 euro op jaarbasis

Die hogere kosten zal Mega nu gaan doorrekenen aan mensen die een nieuw contract bij hen afsluiten of bij klanten van wie het contract verlengd of vernieuwd wordt. En ze zijn "niet van de poes", stelt Test Aankoop in een artikel op haar website. De consumentenorganisatie berekende dat een gezin met een gemiddelde omvormer van 4 kVA op jaarbasis 720 euro extra zal moeten betalen. "Dat komt bovenop het prosumententarief, de vergoeding voor het gebruik van het distributienet."

Het behoort tot de commerciƫle vrijheid van de leverancier

Leen Vandezande van VREG

Opvallend is dat de kosten enkel doorgerekend worden naar gebruikers met een oude, terugdraaiende teller. Wie al een digitale teller heeft, blijft dus buiten schot. "Bij de klanten met een digitale teller weten wij perfect hoeveel energie ze verbruiken en hoeveel ze op het net zetten. Die wordt telkens aan de geldende tarieven afgerekend, en daar zijn die extra kosten al in verwerkt", legt Van Linthout uit.Ā 

Toch is wat Mega nu doet, toegelaten. Dat zegt Leen Vandezande van de Vlaamse Energieregulator (VREG). "Het behoort eigenlijk tot de commerciƫle vrijheid van de leverancier." Mega is overigens niet de enige energieleverancier die het doet. "Octa+ doet het al langer en ook Trevion heeft dit een tijdje geleden ingevoerd."

"Wij begrijpen uiteraard dat mensen helemaal geen zin hebben om die kosten te betalen", klinkt het nog bij Mega. "Maar dit zijn reƫle kosten die wij ook moeten betalen en die we gewoon doorrekenen aan klanten. De oplossing voor klanten die daar geen zin in hebben, is een digitale meter aanvragen."

Vergelijk leveranciers

Zowel Test Aankoop als de VREG benadrukt dat je als klant altijd kan kiezen om van leverancier te veranderen. "Mensen die zo'n verwittiging krijgen, zouden wij aanraden om de V-test te doen", aldus Vandezande. "Daar duiden wij ook aan welke leveranciers dat extra forfait aanrekenen. Het kan zijn dat het product van Mega daardoor lager in de ranking van de V-test komt te staan. Dus het is zeker interessant om zo te vergelijken of een ander contract interessanter is."

"Daarbij is doorgaans het advies wel om met een terugdraaiende teller pas te switchen op een moment dat zo dicht mogelijk bij de jaarlijkse meteropname ligt", geeft Test Aankoop nog als tip mee. "Wij vinden het alleszins zeer betreurenswaardig dat in deze voor veel gezinnen bijzonder moeilijke periode van peperdure energieprijzen, leveranciers dergelijke hoge kosten aanrekenen."

Meest gelezen