Feit of fabel: is troebel appelsap gezonder dan helder sap? Diëtiste en voedingsexpert geven advies
Met de start van het schooljaar lijkt een glaasje appelsap ideaal om de dag mee te starten. Maar is dat wel zo gezond? Kies je beter voor troebel of helder appelsap? En is het beter dan fruitsap? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexpert Iris Groenenberg geven raad. “In een glas zitten ongeveer vijf suikerklontjes.”
Meer vezels, meer vitaminen en dus ook gezonder. Volgens sommige eetgoeroes is appelsap met een troebel uitzicht veel gezonder dan helder appelsap. De vaste deeltjes in het drankje zouden namelijk verschillende goede stoffen bevatten. Maar klopt dat wel?
“In troebel appelsap wordt de schil mee verwerkt en wordt de drank niet meer gefilterd”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. “Daardoor krijg je zo’n ondoorzichtige vloeistof. Spijtig genoeg wil dat niet zeggen dat je daardoor ook meer gezonde stoffen overhoudt. Net zoals bij helder appelsap zijn al de vitaminen er uitgeperst. Appelsap is een drank die, ook al is die vers geperst of met zelfgekweekte appelen gemaakt, veel suikers en weinig nuttige stoffen bevat. Zie het een beetje als frisdrank. Daarom raad ik aan om er maar maximaal één glas per dag van te drinken.”
In een glas appelsap van 200 ml zit ongeveer 21 gram suiker, dat zijn maar liefst vijf suikerklontjes.
Voeding- en gezondheidsexpert Iris Groenenberg van het Nederlands Voedingscentrum bevestigt dat: “Het is een suikerhoudende drank, waarvan is aangetoond dat die de kans op overgewicht en diabetes vergroot. In een glas appelsap van 200 ml zit ongeveer 21 gram suiker, dat zijn maar liefst vijf suikerklontjes. “Je kunt veel beter appels eten. Je krijgt dan ook de vezels en de voedingsstoffen binnen en bent sneller verzadigd.”
Dat heeft te maken met het feit dat je lichaam deze calorieën bij het drinken niet echt registreert. De drank verlaat je mond al snel weer, in tegenstelling tot wanneer je een appel eet. “Dan moet je door de schil heen, je kauwt erop. Je bent zo vijf minuten bezig. Maar als je iets drinkt, dan is dat glas in dertig seconden leeg. Het zijn dus extra calorieën die er ongemerkt bij komen.”
Verder is er voor de claims dat appelsap drinken goed zou zijn voor bijvoorbeeld de huid, botten, spieren of het hart geen wetenschappelijk bewijs, zegt Groenenberg. “Bij populaire uitingen zie je bijvoorbeeld dat er één onderzoek is gedaan, waar dan mee aan de haal wordt gegaan. Dat klinkt wel lekker: appelsap tegen allerlei kwaaltjes? Maar vaak is daar helemaal geen wetenschappelijke consensus over: de onderbouwing is gewoon niet goed.”
Hoe zit het met fruitsap?
En wat dan met fruitsap of sinaasappelsap? Is dat ook zo ongezond? “Bij dat soort producten is het opnieuw hetzelfde verhaal”, zegt Mouha. “Opnieuw zitten die drankjes vol met suikers. Sommige sinaasappelen bevatten wel nog pulp. En die kunnen vezels bevatten, maar dat is eerder verwaarloosbaar. Als je echt graag dagelijks en veel appelsap wil drinken, raad ik aan om die aan te lengen met water. Zo maak je de appelsap wat minder zuur, en tast het je tanden minder snel aan. Geniet je enkel af en toe van een glaasje? Drink het dan maar lekker zoals je wil.”
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
PREMIUM
“Een glas fruitsap bevat 27g suiker, evenveel als een glas cola”: experten geven advies om minder suiker te eten
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
Gouden Giro1
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts