Videospeler inladen...

Amerikaanse actrice en activiste Jane Fonda (84) heeft lymfeklierkanker en ondergaat chemotherapie

Actrice en activiste Jane Fonda heeft van haar artsen te horen gekregen dat ze aan nonhodgkinlymfoom lijdt. Op Instagram schrijft de 84-jarige Amerikaanse dat ze inmiddels zes maanden chemotherapie ondergaat en dat het redelijk goed met haar gaat. Nonhodgkinlymfoom is kanker in het lymfestelsel.

Volgens Fonda is haar ziekte goed te behandelen. "80 procent van de mensen overleeft, dus ik voel me gelukkig", schrijft ze op Instagram. De voormalige fitnessgoeroe prijst zichzelf ook gelukkig dat ze zowel een ziektekostenverzekering heeft als toegang tot de beste artsen.

"Ik besef, en het is pijnlijk, dat ik hierin bevoorrecht ben. Bijna elk gezin in Amerika heeft wel eens te maken gehad met kanker en veel te veel mensen hebben geen toegang tot de hoogwaardige gezondheidszorg die ik ontvang en dit is niet juist."

Ze krijgt gedurende zes maanden chemo, waar ze naar eigen zeggen "redelijk goed" op reageert. En, zo klinkt ze strijdvaardig: "Dit zal mijn klimaatactivisme niet in de weg staan." Haar activistisch kantje is ze allerminst verloren: "We moeten niet alleen over behandelingen nadenken, maar ook over de oorzaken en hoe we die kunnen wegnemen. Mensen moeten weten dat fossiele brandstoffen kankers veroorzaken. Hetzelfde voor pesticiden."

"De kanker leert me, samen met mijn leeftijd, hoe belangrijk het is om je aan te passen aan nieuwe realiteiten. We leven in de meest ingrijpende tijd in de geschiedenis van de mensheid. Wat we nu wel of niet doen, zal bepalen welke toekomst er zal zijn."

Wie is Jane Fonda? 

  • Jane Fonda wordt op 21 december 1937 geboren als Lady Jane Seymour Fonda. Een adellijke afkomst, jawel. Haar moeder is een verre afstammeling van de familie van de befaamde Jane Seymour, derde echtgenote van de Engelse koning Hendrik VIII.
  • Ze heeft een glansrijke carrière: wint twee Oscars (voor "Klute" en voor "Coming home"), een Emmy en drie Golden Globes. Ook de Gouden Palm voor haar hele carrière mocht ze al in ontvangst nemen. Ze staat ook verschillende keren op de cover van Vogue. De laatste jaren is ze te zien als Grace in de succesvolle Netflixserie "Grace and Frankie".
  • Daarnaast is ze ook een activiste in hart en nieren. Ten tijde van de Vietnamoorlog trekt ze naar daar. Ze werd gefotografeerd terwijl ze op een Noord-Vietnamees luchtafweergeschut zat tijdens een bezoek aan Hanoi in 1972, waarop ze de bijnaam "Hanoi Jane" kreeg. Ook in de jaren en decennia erna zet ze zich in, voor het klimaat, voor vrouwenrechten, tegen oorlogen.
  • Daarnaast is ze ook de queen van de aerobics. In de jaren 70 raakt ze in de ban van de aerobicsrage en brengt ze meerdere kleurrijke video's uit, waar je prima op kan dansen. 
  • Ze is drie keer getrouwd geweest. Van 1965 tot 1973 met "Barbarella"-regisseur Roger Vadim, daarna met anti-oorlogsactivist en politicus Tom Hayden. En in 1991 tenslotte met CNN-eigenaar Ted Turner. Dat huwelijk strandde in 2001.
  • Ze speelde al samen met Matthias Schoenaerts, waar ze naar eigen zeggen "grote fan" van is. 

Meest gelezen