© Photo News

© Facebook

thumbnail: null
thumbnail: null

Beheerder: "Haalde Facebookpagina Vlaamse Verdedigings Liga zelf offline"

De Facebookpagina van de omstreden Vlaamse Verdedigings Liga is niet langer publiek toegankelijk. De beheerder van de pagina, Gunther Vleminx, zegt dat hij ze zelf offline gehaald heeft na de golf van verontwaardiging over de racistische posts op zijn groep.

wver, cds

De facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga is niet meer te vinden op de sociale netwerksite. De pagina is offline gehaald. Dat heb ik zelf gedaan, zegt Gunther Vleminx, de beheerder van de pagina, aan onze redactie. "En hij komt nooit meer terug."

Maar dat is geen signaal dat Vleminx schuld bekent. Hij houdt tegenover VTM Nieuws zijn onschuld staande. "Ik onthou vooral dat er commotie is door de reacties van derden op mijn bericht, niet zozeer omwille van mijn bericht. Het was niet de bedoeling dat zij zo zouden reageren. Ik denk dat de mensen op de verkeerde schieten. En we zullen maar zwijgen over de antisemitische uitspraken van sommige bevolkingsgroepen op nieuwsberichten. Ik bied mijn excuses aan aan de ouders (van die jongen, nvdr.)."

Gevraagd om een reactie, zegt Facebook "geen commentaar op individuele gevallen" te geven. Wel benadrukt de sociaalnetwerksite, dat gegevens offline gehaald kunnen worden, wanneer ze een haatdragende of racistische inhoud bevatten.

Voor de rechter

Het onderzoek van het Antwerpse parket naar de Facebookpagina, na een eerdere klacht van Gelijkekansencentrum Unia, is intussen afgerond en het parket is naar eigen zeggen niet van plan de zaak te seponeren. Na het opstellen van de dagvaarding zou de zaak nog dit najaar voor de rechter kunnen komen. Er wordt momenteel nog bekeken wie er precies wordt gedagvaard en voor welke concrete feiten of uitlatingen, aldus het parket. Unia reageert alvast tevreden.

Een bericht van de Vlaamse Verdedigings Liga op haar Facebookpagina rond het recenteoverlijden van de 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri uit Genk bij een ongeval met een quad in Marokko, waar een stroom aan racistische reacties aan toegevoegd werd, leidde dinsdag tot heel wat verontwaardiging. Gelijkekansencentrum Unia wees erop dat het vorig jaar al een klacht indiende tegen de Liga.

"We zijn tevreden dat de beheerders van dergelijke pagina's verantwoording moeten afleggen", zegt woordvoerder Bram Sebrechts. "Dit is een goed signaal van het parket. Door de verantwoordelijken voor de rechter te brengen, zal er ook meer aandacht komen voor deze problematiek en dat is nodig."

Unia voegt er aan toe dat het nagenoeg dagelijks een dossier opent voor haatboodschappen op het domein media. "In 91 procent van die gevallen gaat het om boodschappen op het internet, en dan vooral op Facebook en Twitter", stelt Sebrechts. "Wat dat laatste betreft, is het aantal meldingen al enkele jaren in stijgende lijn."

Het Facebookbericht rond het overlijden van Ramzi Mohammad Kaddouri en de reacties daarop gaat Unia naar eigen zeggen toevoegen aan het bestaande dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer