Duitse regering wil hoge energieprijzen verder opvangen met derde pakket aan maatregelen ter waarde van 65 miljard euro

De Duitse regering is het eens geraakt over een nieuw hulppakket ter waarde van 65 miljard euro om de stijgende (energie)prijzen op te vangen, de koopkracht van de Duitsers te verhogen en de Duitse bedrijven te beschermen. Er komen extra premies, een nieuwe korting op het openbaar vervoer en een belastingverlaging.

In het akkoord dat de Duitse socialisten, groenen en liberalen zijn overeengekomen, wordt het nieuwe pakket aan maatregelen een "snelle en proportionele hulp aan de burgers en bedrijven" genoemd, "nodig door de snelle stijging van de energieprijzen". Duitsland had in augustus opnieuw een inflatie (een prijsstijging) van 7,9 procent in vergelijking met een jaar eerder.

In het nieuwe pakket is onder meer een eenmalige premie voor gepensioneerden (300 euro) en studenten (200 euro) opgenomen, net als een verhoging van onder meer de huurtoeslag en het kindergeld. Zo'n 9.000 "energie-intensieve bedrijven" krijgen uitstel in het betalen van belastingen, goed voor een bedrag van 1,7 miljard euro.

Er komt ook een belastingvermindering voor de laagste en middeninkomens, die sommige Duitsers tot 1.000 euro per jaar kan opbrengen. Er komt ook opnieuw een korting op het openbaar vervoer, al is het geen verlenging van het 9 euro-ticket dat eerder werd ingevoerd. Er komen speciale tickets waarmee je voor 49 tot 69 euro per maand heel Duitsland kan rondreizen. De regering maakt daar 1,5 miljard euro voor vrij.

Al die maatregelen wil de Duitse regering voor een deel betalen door de winsten van de grote energiebedrijven, die profiteren van deze crisis, gedeeltelijk af te romen. De Duitse regering zal ook extra belastinginkomsten ("meevallers" zoals bondskanselier Scholz ze noemt) gebruiken om de prijzen voor gas, olie en kolen voor de consument te verlagen. Daarnaast wil Scholz samen met de andere landen van de Europese Unie een echte hervorming doorvoeren van de manier waarop de elektriciteitsprijzen worden berekend.

Dit is al het derde hulppakket. Eerder schafte de Duitse regering al een groenestroomtoeslag op elektriciteit af, voerde ze gedurende drie maanden een korting op de accijnzen van brandstof in, kregen alle werknemers en werklozen een eenmalige premie van respectievelijk 300 en 100 tot 200 euro, werd de kinderbijslag eenmalig verhoogd en konden de Duitsers drie maanden lang voor 9 euro per maand via regionale trein, metro- en busverbindingen reizen. Alles samen goed voor zo'n 30 miljard euro aan maatregelen.

Meest gelezen