Bart De Wever in "De zevende dag"

N-VA-voorzitter De Wever: "Ik denk dat de Ventilus-hoogspanningslijn bovengronds zal komen"

In "De zevende dag" heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever erop aangedrongen dat de Ventilus-hoogspanningslijn in West-Vlaanderen er snel zou komen. De Vlaamse regering beloofde vrijdag dat er extra onderzoek zou komen naar de mogelijkheid om die lijn ondergronds te leggen. Maar De Wever gelooft niet in die optie.

Vrijdag nog ontving de Vlaamse regering in Brugge 25 West-Vlaamse burgemeester van gemeentes waarboven de Ventilus-hoogspanningslijn zou komen. Die is nodig om elektriciteit van windmolens op zee naar het binnenland te brengen. Inwoners van die gemeentes maken zich zorgen over mogelijke gezondheidsrisico's, en vragen daarom om de kabel volledig ondergronds te leggen. Minister-president Jan Jambon (N-VA) beloofde de burgemeesters dat ze extra deskundigen mochten aanbrengen, die in overleg kunnen gaan met de intendant van het project.

Bart De Wever, voorzitter van de partij van Jambon, hoopt vooral dat de knoop snel wordt doorgehakt, zei hij in "De zevende dag", waar hij ook de vergelijking maakte met het lang aanslepende Oosterweelproject voor de Antwerpse ring: "Mijn Oosterweel-gevoel is nu nog wat vergroot. Ik heb er niks op tegen dat men met alle tegenstanders rond de tafel gaat zitten. Dat je alles in het pakket steekt, dat je gezondheidsnormen afspreekt, dat je voor de vijfendertigste keer naar die ondergrondse oplossing gaat kijken. Maar alle mensen die we daar veel geld voor betalen, die veel slimmer zijn dan wij, hebben gezegd: het zal bovengronds moeten zijn, ondergronds is veel te duur en technisch veel te beperkt.

KIJK: Wat is het standpunt van N-VA-voorzitter De Wever over Ventilus?

Videospeler inladen...

De Wever verwees ook naar een bezoek dat hij recent bracht aan chemiebedrijf BASF (dat ook een vestiging heeft in Antwerpen) in de Duitse stad Ludwigshafen: "Men vraagt daar: doe een beetje vooruit. Wij hebben in Vlaanderen een laag potentieel aan hernieuwbare energie. Die windenergie op zee is een van de weinige klappers. Als die niet aangesloten kan worden, dan zijn we toast. Dus hoe sneller hoe beter. Geen twintig jaar discussiëren, dit zal uitgevoerd moeten worden en ik denk dat het bovengronds zal moeten zijn."

Nooit meer samenwerken met De Croo?

In een interview met Het nieuwsblad had De Wever gisteren gezegd dat hij nooit nog met federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) wilde samenwerken. Dat bevestigde hij in "De zevende dag": "Wij werken in de Vlaamse regering uitstekend samen. Maar de partijen onderling, dat is gebroken tijdens de regeringsonderhandelingen van 2020. Als mensen aan tafel zitten, en discreet beloftes doen die in marmer gekapt zijn. Als mensen dan liegen en bedriegen en opnieuw een paarsgroene regering maken, dan breekt er iets. Met die partij kan ik mij daarover zetten, maar op persoonlijk vlak... Daar zijn dingen gedaan, daar zijn leugens uitgesproken, daar is ook gedrag geweest waarvan ik achteraf zeg: dat is nogal kras. Ik kan daar niet over liegen. Wat mij betreft, is dat menselijk een gedane zaak. Punt."

KIJK: Kunnen De Croo en De Wever nog samenwerken?

Videospeler inladen...

Meest gelezen