Manon Schweinfurth

Rattenplaag teistert Herk-de-Stad

In Herk-de-Stad duiken er op dit moment veel ratten op. Door de Europese wetgeving mag een lokaal bestuur geen rattenvergif uitdelen aan inwoners. Maar er is wel een rattenvanger op pad om de ratten op het openbaar domein te bestrijden. Op privƩterrein kunnen inwoners ook een aantal dingen doen om ratten te voorkomen.

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad krijgt momenteel veel meldingen van ratten. Een rattenvanger van de gemeente is bezig met de bestrijding op het openbaar domein. Inwoners die last ondervinden door ratten, bellen best naar de stad zodat een rattenvanger hen verder kan helpen. Maar in tegenstelling tot vroeger mag de stad geen rattenvergif meer uitdelen aan de inwoners. Door een wijziging in de Europese wetgeving is het sinds 1 maart 2018 verboden om als lokaal bestuur nog rattenvergif ter beschikking te stellen van inwoners.Ā 

Gooi geen gekookt eten op de composthoop, want dat is een echt pretpark voor ratten

Sofie De Waele, schepen van Leefmilieu

Ratten voelen zich goed op plaatsen waar er voedsel, water en beschutting is. Schepen van Leefmilieu, Sofie De Waele (Vooruit), geeft enkele tips om ratten te voorkomen: "Zorg er om te beginnen voor dat de omgeving rond je huis opgeruimd is, zodat ratten geen materiaal vinden om een nest te maken. Laat ten tweede geen etensresten rondslingeren. Bewaar afval in bakken die goed afgesloten kunnen worden en breng tuin- en keukenafval naar de composthoop. Maar let op: op de composthoop hoort geen gekookt eten of vlees, want dat is echt een pretpark voor ratten. Let er ook mee op om dat zomaar bij de kippen te gooien. Ten derde voeder je je huisdieren best 's ochtends en best niet te veel, zodat het meeste voer 's avonds op is. Ten vierde vermindert een goed onderhouden riolering de kans op ratten. En tot slot kan het ook helpen om struiken aan de onderkant te snoeien."

Meest gelezen