IN BEELD. Het leven en de carrière van de Queen door de jaren heen

Dante Bellon

De Britse koningin Elizabeth I en haar man King George VI poseren met de pasgeboren Elizabeth in 1926. Elizabeth II ziet het levenslicht op 26 april 1926. Ze is het eerste kind van The Queen Mother en haar man.

 ©  BELGAIMAGE

Vier jaar later krijgt het echtpaar een tweede dochter, een zusje erbij voor Elizabeth. Margaret wordt geboren op 21 augustus 1930. Opmerkelijk is dat zij in Schotland in Glamis Castle (Angus) geboren wordt. Dat is voor het eerst sinds de geboorte van Karel I van Engeland in 1600.

De jonge Elizabeth is van jongs af zeer gefascineerd door het hondenras Welsh Corgi Pembroke. Op haar zevende had ze haar eerste corgi, Dookie. In totaal heeft ze meer dan 30 corgi’s gehad.

 ©  BBC

11 december 1936: Elizabeth’s vader George wordt de nieuwe koning van het Verenigd Koninkrijk en van de Britse overzeese gebieden. Hij volgt zijn broer Edward VIII op, die verplicht abdiceert omwille van een huwelijk. Edward heeft op dat moment geen troonopvolger.

 ©  BELGAIMAGE

Wanneer Elizabeth in 1945 19 jaar is gaat ze nog even bij de Auxiliary Territorial Service. Een vrouwenafdeling van het Britse leger. Daar krijgt ze een opleiding tot monteur en vrachtwagenchauffeur. Zo is ze het eerste lid van het Britse koningshuis dat actief is in het leger.

 ©  BELGAIMAGE

Na de Tweede Wereldoorlog - waarin The Queen Mother, Elizabeth en Margaret in Engeland bleven - trouwt Prinses Elizabeth met Philip Mountbatten, prins van Griekenland en Denemarken op 20 november 1947. Daarvoor moet Philip afstand doen van de Griekse troonopvolging en van eerdere adellijke titels. Het huwelijk was niet geheel onbesproken. Philip is Grieks-Orthodox, heeft twee zussen die met een nazi getrouwd zijn en is ook niet zo financieel behoed. Tot het overlijden van Philip (99) vorig jaar waren de twee man en vrouw.

 ©  Getty Images

 ©  BELGAIMAGE

Niet veel later (14 november 1948) krijgt het kersverse echtpaar een eerste kind: Charles. Hij is de eerste in lijn om Elizabeth op te volgen voor de troon. De Queen en haar man krijgen in totaal nog drie kinderen: Anne (1950), Andrew (1960) en Edward (1964).

Princess Elizabeth met in haar handen Prince Charles, naast haar Queen Mary, de moeder van King George VI, die achter haar staat.  ©  AP

Na het overlijden van haar vader Koning George VI bestijgt Elizabeth de troon in 1952 en zo wordt zij koningin van het Verenigd Koninkrijk en 32 Commonwealth realms. Onder andere Zuid-Afrika, Pakistan en Sri Lanka zijn door de jaren onafhankelijk geworden, waardoor dat aantal is afgenomen tot vijftien. Op het beeld hieronder is ze onderweg naar Westminster Abbey, waar de kroning doorgaat.

 ©  BELGAIMAGE

De Queen tijdens haar kroning in Westminster Abbey.

 ©  AFP

Queen Elizabeth II en Prince Philip begroeten het Britse volk na de kroning.

 ©  AFP

Queen Elizabeth en Prince Philip poseren in 1965 met hun vier kinderen. De oudste op dat moment is Charles (tweede van links, 1948). Rechts staat Prince Andrew (1960) met achter haar Princess Anne (1950). Prince Edward is op dat moment één jaar.

 ©  BELGAIMAGE

in 1977 viert de Queen haar 25e verjaardag op de troon. Ze trekt de wereld rond en gaat op Commonwealth-tour naar onder andere Barbados. De Queen is trouwens een trendsetter als het aankomt op ‘door de straten wandelen’. In 1970 was zij het eerste staatshoofd dat tijdens een staatsbezoek niet vanop een veilige afstand het volk begroette, maar ‘gewoon’ door de straten wandelde.

 ©  Getty Images

Op 21 juli 1982 wordt ze voor de derde keer grootmoeder. Haar zoon Charles en diens vrouw Diana krijgen hun eerste zoon: William. Ondanks het de Queen haar derde kleinkind is, is William de eerste in lijn - na Charles - om haar op te volgen.

V.l.n.r.: Queen Mother, Prince Philip, Princess Diana, Prince Charles en Queen Elizabeth II. ©  BELGAIMAGE

In 1992 verwoest een brand een deel van de residentie van de Queen, Windsor Castle. Rond de middag van 20 november brak de brand uit en pas tegen de ochtend erna was de brand onder controle. Uit onderzoek bleek dat een gordijn de oorzaak van de brand was. Het gordijn zou vatte vuur nadat het te vaak in aanraking was geweest met een lamp. De schade was enorm. Negen staatsvertrekken, en zo’n 110 andere kamers werden getroffen. De restauratie duurde vijf jaar.

 ©  AFP

 ©  BELGAIMAGE

De Britse Diana Spencer komt op 31 augustus 1997 om bij een auto-ongeluk in de Franse hoofdstad Parijs. Zij was de moeder van de prinsen William en Harry en de ex-vrouw van Prince Charles. Ze scheidden in 1992 van tafel en bed, maar officieel pas in 1996. Volgens vele mensen was het koningshuis de oorzaak van de scheiding. In 1995 had Diana een interview gegeven aan Panorama waarin ze onder meer de affaire van Charles met Princess Camilla aankaartte. “There was the three of us in this marriage”, zei ze in het interview. De populariteit van Lady Di was enorm in het Verenigd Koninkrijk.

 ©  REUTERS

Bekijk hieronder de speech die Queen Elizabeth gaf, een dag voor de begrafenis van Diana Spencer. “Diana was een exceptionele dame. In goede en slechte dagen was ze altijd aan het lachen, en kon ze anderen inspireren met haar warmte. Ik bewonderde en respecteerde haar voor haar energie en toewijding naar anderen. Zeker voor hoe ze voor haar twee kinderen, Harry en William, zorgde.”

In 2002 komt de Queen Mother, de moeder van Queen Elizabeth II, te overlijden. Ze werd 101. Amper een maand voordien moest de Queen ook al afscheid nemen van haar jongere zus Margaret. Zij werd 71.

In 2007 is Queen Elizabeth de oudste vorst(in) aller tijden. Zij is op dat moment 81 jaar en breekt daarmee het record van haar eigen betovergrootmoeder Queen Victoria. Dat verdient een bezoekje aan de toenmalige Belgische koning Albert II.

 ©  AFP

23.226 dagen, 16 uur en 30 minuten, dat is hoelang Queen Elizabeth II op de troon zit wanneer ze op 9 september 2015 ook het record breekt voor langstzittende vorst(in) in de Britse geschiedenis. Ook hiervoor passeert ze haar betovergrootmoeder Queen Victoria, die van 1837 tot 1901 op de troon zat.

 ©  AP

Hip, hip, hoera, want de Queen is 90 jaar geworden! Een feest dat overal ter wereld te volgen was en in heel het Verenigd Koninkrijk werd gevierd.

Maar toch blijft het Britse koningshuis geteisterd door wrevel. Meghan en Harry kondigen in 2020 aan dat ze afstand zouden nemen van hun koninklijke functies. De Queen reageert daar zeer teleurgesteld op en zegt geschokt te zijn door de beslissing.

 ©  AP

Op 7 maart 2021 geven Prince William en Meghan Markle een controversieel interview met de Amerikaanse tv-presentatrice Oprah Winfrey. Het interview werd één van de best bekeken interviews aller tijden. Het koppel sprak onder meer over racisme binnen de koninklijke familie nadat een lid commentaar gaf op de meer donkere huidskleur van hun zoon Archie. De Queen gaf toe dat ze niet boos was, maar wel teleurgesteld.

Afgelopen jaar kwam ook de echtgenoot van Queen Elizabeth II te overlijden. Prince Philip werd 99 jaar en werd begraven op 17 april 2021 in Windsor Castle.

 ©  REUTERS

Op 6 februari 2022 zit Elizabeth 70 jaar op de troon. Ze viert daarmee haar platina jubileum. Tijdens een videoboodschap gaf ze nog eens mee dat ze hoopt dat - wanneer ze ooit afstand van de troon zou nemen - heel het Britse volk achter Charles en Camilla zou staan. Vlak voor haar 96e verjaardag, die overal wordt uitgezonden op televisie, ziet ze Harry en Meghan voor het eerst sinds twee jaar.

De festiviteiten rond het jubileum en haar 96e verjaardag eindigen met beertje Paddington die mee aanschuift aan het feestdis.

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER