Menner Glenn Geerts ontvangt een beker uit handen van de Queen. ©  Amy Mundell

Oostmalse menner Glenn Geerts (33) had eer om Queen te ontmoeten: “Ze stelde vragen over mijn paarden en maakte zelfs een grapje”

Malle, Windsor -

De professionele vierspanmenner Glenn Geerts (33) uit Oostmalle is een van de weinige Vlamingen die koningin Elizabeth II heeft mogen ontmoeten. “Nog altijd een van de hoogtepunten uit mijn carrière”, zegt hij. “Ze was zeer geïnteresseerd, stelde honderduit vragen, en maakte zelfs een grapje.”

Topmenner Glenn Geerts (33) pakte in mei nog met het Belgische team goud en individueel zilver op de prestigieuze Royal Windsor Horse Show in de sprookjesachtige tuin van de Queen. Koningin Elizabeth II ontmoette hij toen niet, maar prins Edward, prinses Sophie en hun dochter Lady Louise Mountbatten-Windsor wel. “Normaal wordt het winnende team altijd uitgenodigd in de Royal Box, maar dit jaar was de Queen maar sporadisch aanwezig, wat al een teken aan de wand was dat haar gezondheid niet te best was”, zegt hij. “Er waren net feestelijkheden rond haar jubileum. Die heeft ze wel nog bijgewoond, maar normaal was ze veel meer aanwezig op het terrein.”

 ©  AFP

In 2015 viel Geerts wel de grote eer te beurt om de Queen te ontmoeten. Ze kwam hem een beker uitreiken voor het winnen van de vaardigheidsproef. “Officials hadden me uitgelegd hoe ik mij moest gedragen ten opzichte van Hare Majesteit. Als ze een mindere dag heeft, gaat ze u gewoon de beker overhandigen. Als ze een goede dag heeft, slaat ze misschien een praatje, zeiden ze. Kennelijk had ze een goede dag, want ze stelde me honderduit vragen, vroeg of ik nog terug ging komen en met welk soort van paarden ik mende. Op het laatst ‘fopte’ ze me nog. Ze had de prachtige beker vast en grapte: ‘Die zou je wel graag hebben hè? Spijtig, want wij nemen hem weer mee.’ Blijkbaar was het een soort wisselbeker die op Windsor bleef.”

Glenn Geerts van Team Geerts neemt een selfie met de Queen in de achtergrond. “Ze droeg niet altijd kleurrijke mantelpakjes.” © Glenn Geerts

Haar dood raakt Geerts. “Vorig jaar verloren we al prins Philip, die zelf altijd meedeed aan de menwedstrijden en door de menners echt als ‘iemand van ons’ werd beschouwd. Zolang de Queen leeft, zal de Royal Windsor Horse Show wel blijven bestaan, dachten we. Maar nu is ook de Queen weg. Hopelijk neemt hun zoon Edward alles over. Lady Louise Mountbatten-Windsor, dochter van prins Edward, heeft de pony’s van haar grootvader overgenomen en rijdt ook menwedstrijden.”

Queen op fellpony

De Queen reed zelf ook wel eens met een koets, maar toch liefst van al onder het zadel. “En dat tot op zeer hoge leeftijd”, zegt Geerts. “Het was een straffe. Zelfs vorig jaar reed ze daar nog op haar fellpony. Het is grappig: die schimmel-fellpony’s van de Queen en de zwarte van prins Philip zag je daar dan gewoon in een wei staan, zoals je hier een wei met paarden zou zien.”

Queen Elizabeth II op haar fellpony. ©  ISOPIX

De fellpony is een ras van bergpony’s dat van oorsprong afkomstig is uit het Lake District in het noordwesten van Engeland.

In haar jongere jaren op een warmbloedpaard. ©  ISOPIX

Dat de Queen dit jaar in mei uitzonderlijk het winnende team niet ontvangen heeft in de Royal Box, vindt Geerts nu nog dubbel zo spijtig. “Die kans krijgen we nu nooit meer. Echt jammer, want ik vond het een topmadame.”

kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Queen Elizabeth overleden