Direct naar artikelinhoud

Voor het eerst Rothschildgiraf in gevangenschap in Barcelona geboren

Voor het eerst Rothschildgiraf in gevangenschap in Barcelona geboren

In de zoo van Barcelona is voor het eerst een giraf van de met uitsterven bedreigde ondersoort Rothschild ter wereld gekomen. De geboorte vond al op 13 juli plaats, duurde slechts anderhalf uur en had geen tussenkomst van een dierenarts nodig. Dat deelde het bestuur van de dierentuin in de Catalaanse hoofdstad mee. Het pasgeboren mannetje en moeder Nuru stellen het uitstekend.

De Rothschildgiraf (Giraffa camelopardalis rothschildi), ook wel baringogiraf genoemd, is met uitsterven bedreigd. In het wild zijn er in Kenia en Oeganda nog slechts 2500 exemplaren, in dierentuinen leven er wereldwijd rond de 500. Het aantal giraffen in Afrika daalt snel door gewapende conflicten en stroperij.

Het jonge dier in Barcelona heeft in de eerste weken enkel contact met zijn moeder. Met vader Kayac heeft het jong enkel oogcontact om "gevaarlijke lichaamsbewegingen" te vermijden. De naam van de baby zal binnenkort bekend gemaakt worden na een stemming door de bezoekers van de zoo en op sociale media.

In de marge van een kweekprogramma (EEP) van meer dan 300 Europese dierentuinen is er nu een speciaal project voor Rothschildgiraffen.