© atv

Justitieminister Van Quickenborne stelt Stroomplan XXL voor: “Aantal drugsmagistraten in Antwerpen verdubbelt”

Er komt een havenprocureur en het aantal drugsmagistraten in Antwerpen zal worden verdubbeld. Dat heeft justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vanochtend verteld in de raadscommissie van het parlement, waar hij zijn Stroomplan XXL heeft voorgesteld. “We gaan historisch gezien nooit zo veel mensen hebben ingezet in de strijd tegen de drugscriminaliteit”, zei hij.

Bron: ATV

“Uit de evaluatie van het vorige Stroomplan, uit 2017, bleek dat er een gebrek was aan regie en aan samenwerking”, zegt Van Quickenborne aan ATV. “Met het dossier SKY ECC hebben we gemerkt hoe belangrijk samenwerking is. Het centrale idee binnen het Stroomplan XXL is dan ook een havenprocureur die exclusief bevoegd wordt om alle drugsgerelateerde criminaliteit aan te pakken. Dat is ook nodig, want als je ziet hoeveel mensen vandaag die strijd aanbinden – lokale politie, federale politie, parket, douane –, dan moet dat goed worden geregisseerd en gecoördineerd.”

De havenprocureur wordt bevoegd voor de linker- en de rechteroever en zal beschikken over een breder team. “We gaan het aantal drugsmagistraten in Antwerpen verdubbelen, zodat die zaken sneller en beter opgevolgd kunnen worden”, zegt Van Quickenborne.

Volgens Van Quickenborne werd er tijdens het vorige Stroomplan te veel naast elkaar en zelfs tegen elkaar gewerkt. “Maar met Sky ECC hebben we gemerkt dat er bereidheid is bij de federale en de lokale politie en bij de parketten om samen te werken, maar men vraagt meer mensen, en terecht. Vanuit Justitie gaan we het aantal drugsmagistraten voor Antwerpen verdubbelen, maar vanuit Binnenlandse Zaken heeft collega Annelies Verlinden al gezegd dat zij de federale politie zal versterken. Ook de douane zal worden versterkt. We gaan historisch gezien nooit zo veel mensen hebben ingezet om de strijd aan te gaan.”

LEES OOK. N-VA hoopt dat Stroomplan XXL ook snel zichtbaar wordt op het terrein: “Havenprocureur wordt al beloofd sinds 2019”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen