ANP

Gerecht onderzoekt opnieuw poging tot moord met insuline in woonzorgcentrum, dit keer in Hasselt

Het gerecht voert een onderzoek naar een mogelijke moordpoging in het woonzorgcentrum Gaerveld in Hasselt. Een rusthuisbewoner belandde er in het ziekenhuis met een hoge dosis insuline in het bloed. Het zou niet om een diabetespatiënt gaan. Begin deze maand raakte al bekend dat ook in een woonzorgcentrum in Oostrozebeke mogelijk drie mensen vermoord werden met insuline en vijf anderen een moordpoging overleefden.

Het incident dateert van een aantal maanden geleden, maar komt nu naar boven. Op 8 mei moest een bewoner uit woonzorgcentrum Gaerveld naar het ziekenhuis gebracht worden. Daar werd vastgesteld dat de resident een hoge dosis insuline in het bloed had, hoewel het geen diabetespatiënt is.

BEKIJK - "Het woonzorgcentrum is meteen naar de politie gestapt", legt Fatma Taspinar uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De directie van het woonzorgcentrum werd meteen op de hoogte gebracht. "Wij hebben dan intern bekeken of er zaken zijn gebeurd die niet conform waren. Daar was eigenlijk niets uitzonderlijks te vinden", zegt Barbara Hartert van de woonzorggroep Armonea waar het woonzorgcentrum in Hasselt deel van uitmaakt.

"Zoals de procedure het voorschrijft, is ook de arts ingelicht en werd de politie verwittigd om te kijken wat er gebeurd zou kunnen zijn", gaat ze verder. Het gerecht is daarop een onderzoek gestart naar een mogelijke moordpoging. "De dagen daaropvolgend zijn ook medewerkers ondervraagd geweest, maar tot op heden zijn er geen verdachten aangeduid."

Zorginspectie

Het Agentschap Zorg en Gezondheid werd op de hoogte gebracht door de Zorginspectie, maar ook de directie zelf was dat van plan, vertelt Hartert. "Op 11 mei is er heel onverwacht een inspectie gebeurd die hier volledig los van stond. De directie heeft deze gebeurtenis toen meegeven aan de inspectie en op hetzelfde moment is er ook een brief vertrokken naar het Agentschap." 

De Zorginspectie ging daarop de medicatieveiligheid na en stelde verschillende inbreuken vast. Sinds 2019 waren er trouwens al tien klachten over het woonzorgcentrum binnengekomen bij de Woonzorglijn. Bij zeven daaropvolgende inspecties zijn toen problemen vastgesteld, zoals onvoldoende verzorging en er werd ook niet geregistreerd of zorgplannen uitgevoerd zijn.

"Als de Zorginspectie komt, komen er altijd tips & tricks en opmerkingen naar voor", nuanceert Hartert. "In dit geval hebben we de procedure rond het toekennen van insuline verstrengd en deze procedure is ook uitgedragen naar alle sites."

Oostrozebeke

Het nieuws doet denken aan eerdere incidenten in het woonzorgcentrum Rozenberg in Oostrozebeke. Daar werden drie bewoners vermoedelijk vermoord met insuline en overleefden vijf anderen mogelijk een poging tot moord. Het gerecht voert al twee jaar een onderzoek naar de incidenten, maar kon nog geen dader aanduiden. 

Toch mag het incident in Gaerveld niet zomaar over dezelfde kam geschoren worden als dat in Rozenberg, stelt Hartert. "In Oostrozebeke ging het over meerdere gevallen, hier is het een alleenstaande gebeurtenis."

Vooruit

Het was de partij Vooruit die de kat de bel aanbond over de gebeurtenis in het woonzorgcentrum in Hasselt. "Vlaanderen faalt in één van haar belangrijkste kerntaken: ouderen met een gerust hart de beste zorg (en de juiste medicatie) bieden", vindt Vlaams Parlementslid Hannes Anaf. "Voor ons blijft dan ook de vraag: hoe kan het dat rusthuizen die deel uitmaken van een gerechtelijk onderzoek voor poging tot moord en zelfs moord na al die tijd nog altijd niet op een zwarte lijst staan?"

Hoe kan het dat rusthuizen die deel uitmaken van een gerechtelijk onderzoek voor poging tot moord en zelfs moord na al die tijd nog altijd niet op een zwarte lijst staan?

Hannes Anaf - Vlaams Parlementslid (Vooruit)

Meest gelezen