© ??

Beelden tonen moment waarop terrorist soldate vastgrijpt tijdens verijdelde aanslag op Parijse luchthaven

Er zijn beelden opgedoken van de verijdelde aanslag afgelopen weekend in de luchthaven van Orly, nabij Parijs. Op de beelden is te zien hoe een (vermoedelijke) IS-terrorist een vrouwelijke soldaat langs achter aanvalt en probeert haar wapen te grijpen.

lbo

Ziyed Ben Belgacem, een 39-jarige Fransman, beschoot zaterdagochtend eerst een agent tijdens een verkeerscontrole. Een kleine twee uur later viel hij de gewapende soldate aan op de luchthaven Parijs-Orly. “Armen in de lucht, ik ben hier om te sterven voor Allah. Er gaan zeker doden vallen”, riep de dader. Waarna hij werd doodgeschoten. Van dat incident in de luchthaven zijn nu beelden opgedoken. De beelden zijn afkomstig van een beveiligingscamera.

De man naderde de soldate, waarna hij een tas liet vallen en haar langs achter bij de schouders greep. Daarna probeerde hij te grijpen naar haar wapen.

De dader had de soldate een hele tijd in een wurggreep. Andere passagiers van de luchthaven wandelden een hele tijd nietsvermoedend voorbij.

Daarna is op de beelden te zien hoe andere soldaten de man en de soldate naderen. Uiteindelijk wordt Belgacem neergeschoten door een van de andere soldaten. Hij stierf niet veel later aan zijn verwondingen.

Belgacem was gekend bij het Franse gerecht. Van maart tot november zat hij in de cel.

Dit weten we al over de man die militairen aanviel op de Parijse luchthaven

© rr

Ziyed B., een 39-jarige Fransman, beschoot zaterdagochtend eerst een agent tijdens een verkeerscontrole. Een kleine twee uur later viel hij een gewapende militair aan op de luchthaven Parijs-Orly. Hij werd kort daarna doodgeschoten. Maar wat weten we al over de man?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ziyed B. (39) is een Fransman uit Val-d’Oise, die al sinds zijn jeugd gekend is bij de ordediensten en het gerecht voor diefstallen en gewapende overvallen, dat bevestigt de minister van Binnenlandse Zaken, Bruno Le Roux. Hij werd momenteel actief gezocht voor een gewapende overval (zogenaamde fiche J).

Van maart tot november vorig jaar zat hij in de gevangenis. Op zijn strafblad staan negen feiten, waaronder drugshandel en gewapende overvallen.

De Fransman stond niet gesignaleerd als een bedreiging voor de nationale veiligheid. De veiligheidsdiensten zouden hem echter wel “gevolgd” hebben omdat hij mogelijk radicaliseerde in de gevangenis. Anderhalf jaar geleden, na de aanslagen in Parijs, werd bij de man al eens een huiszoeking uitgevoerd, maar toen werd niets gevonden, aldus een politiebron aan Le Figaro.

“Ik heb iets doms gedaan, ik heb op de politie geschoten.”

De politieactie op de luchthaven van Parijs-Orly is momenteel nog volop bezig. De broer en de vader van de overleden Ziyed B. werden ook opgepakt. Het gaat volgens de politie om een “routine-ondervraging”. “Het is klassiek dat personen in de entourage van de verdachte in de gaten worden gehouden”, bericht een bron aan BFMtv.

Ziyed B. zou een bericht gestuurd hebben naar de twee waarin stond: “Ik heb iets doms gedaan, ik heb op de politie geschoten.” De vader en de zoon zouden hierop zelf naar het politiebureau van Vitry-sur-Seine gestapt zijn. Het huis van de man wordt momenteel doorzocht.

De aanval van Ziyed B. zou “mogelijk” een terroristische aanslag zijn, volgens het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken. “Dit moet echter nog verder onderzocht worden voor we hier officiële uitspraken over kunnen doen.” 450 politieagenten zijn bezig met het onderzoek.

Verkeer op luchthaven Orly stilaan weer normaal

© AP

Daags nadat er een man werd doodgeschoten die het wapen van een militair had proberen afnemen, is het luchtverkeer op de Parijse luchthaven Orly stilaan weer normaal. Dat zegt een woordvoerder zondag. Het incident van zaterdag leidde tot de sluiting van twee terminals en heel wat vliegtuigen moesten uitwijken naar een andere luchthaven.

“Er is nog een klein beetje vertraging, van gemiddeld twintig minuten”, zegt de woordvoerder. Die vertraging is te wijten aan de strengere controles op de luchthaven.

Een honderdtal passagiers die zaterdag hun vliegtuig niet hebben kunnen nemen, hebben de nacht op de luchthaven doorgebracht. Honderd tot tweehonderd anderen zijn door de maatschappij waar ze mee vliegen overgebracht naar een luchthavenhotel en zijn daar te slapen gelegd.

(belga)

“Mijn zoon was geen terrorist, hij bad nooit. En dan onder invloed van alcohol en cannabis...Kijk hoe het met je afloopt”

© REUTERS

De vader van de man die zaterdag werd neergeschoten op de Parijse luchthaven Orly, Ziyed Ben Belgacem, zegt dat zijn zoon “nooit een terrorist geweest is”. “Hij bad nooit en hij dronk. En onder de invloed van alcohol en cannabis... Kijk hoe het met je afloopt.”

Op de autosnelweg ten noorden van Parijs opende Belgacem (39) zaterdagochtend het vuur op drie agenten voor hij naar de luchthaven trok. Zijn poging om een militair te overmeesteren bekocht hij met de dood. Volgens de procureur van Parijs, François Molins, was Belgacem “vermoedelijk gemotiveerd door terrorisme” en riep hij “ik ben hier om voor Allah te sterven”.

Zijn vader gelooft echter niet dat Belgacem een terrorist was. De Franse omroep Europe 1 kon hem kort spreken toen hij zondag het politiekantoor verliet waar hij sinds zaterdag verhoord werd. “Mijn zoon is nooit een terrorist geweest. Hij bad nooit en hij dronk. En onder de invloed van alcohol en cannabis... Kijk hoe het met je afloopt.”

De vader is zaterdag zelf naar de politie gestapt toen zijn zoon hem belde met de boodschap dat hij “een stommiteit” begaan had. “Hij belde me rond 7 of 8 uur ‘s ochtends. (...) Hij was extreem nerveus, zijn moeder kon hem niet verstaan. Hij vroeg me hem te vergeven: ‘Ik vraag vergiffenis, ik heb een stommiteit begaan met een agent’.”

Verontrust door het gesprek dat hij met zijn zoon had, trok de vader naar de politie. “Ik leerde er dat de politie haar werk gedaan had, ze zeiden me meteen dat hij overleden was. Dat is een schok, maar wat wilt u? Met zo’n gezelschap en drugs... Uiteindelijk betaal ik het gelag.”

Ook de broer en de neef van Belgacem trokken uit eigen beweging naar de politie. Zij worden zondag nog steeds verhoord.

(belga)

“Aanvaller Parijse luchthaven was onder invloed van alcohol en drugs”

De man die zaterdag een vrouwelijke militair aanviel op de Parijse luchthaven van Orly en daarna werd doodgeschoten, was onder invloed van alcohol en drugs. Dat heeft een gerechtelijke bron zondag gemeld.

“De toxicologische analyses van zondag hebben aangetoond dat hij een alcoholpromillage van 0,93 gram per liter bloed had, en er werd ook cannabis en cocaïne aangetroffen”, aldus de bron. Ziyed Ben Belgacem, een 39-jarige Fransman die al verschillende keren werd opgepakt voor inbraken, werd in 2009 opgepakt voor drugshandel.

Belgacem opende zaterdag op de autosnelweg ten noorden van Parijs eerst het vuur op drie agenten voor hij naar de luchthaven trok. Zijn poging om een militair te overmeesteren bekocht hij met de dood. Volgens de procureur van Parijs, François Molins, was Belgacem “vermoedelijk gemotiveerd door terrorisme” en riep hij “ik ben hier om voor Allah te sterven”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER