Eerste taxi op waterstof getest in Brussel

In Brussel is voor het eerst een taxi op waterstof getest. De groene waterstoftaxi is een proefproject van taxibedrijf Taxi Verts en Virya  om uitstootvrij rond te rijden in de hoofdstad. Dat is noodzakelijk, want vanaf 2025 mogen taxi's in Brussel geen CO2 meer uitstoten. 

De taxi wordt aangedreven met 100% groene waterstof. Die wordt geleverd door Virya Energy, een bedrijf dat hernieuwbare energiebronnen als waterstof ontwikkelt. Samen met Taxis Verts testen ze of voertuigen op waterstof een geschikte oplossing kunnen zijn voor intensieve lichte mobiliteit, zoals die door taxidiensten wordt toegepast. 

Het doel van het project is om de nodige gegevens te verzamelen en te bepalen of er in de toekomst meer naar waterstofvoertuigen gekeken zal worden als een efficiënt en energiezuinig alternatief. Gebruiksvriendelijk is het zeker, want waterstofvoertuigen kunnen in enkele minuten worden volgetankt bij een waterstofstation.

Verminderde uitstoot

De Brusselse taxisector bereidt zich al een tijdje voor om hun voertuigen tegen 2025 emissievrij te maken. Dat kadert in het Energie-Klimaatplan 2030 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Taxibedrijven kijken zowel naar oplossingen met elektrische wagens als naar waterstofvoertuigen.

De taxi zal op 18 september, de Autoloze Zondag, gratis rijden in Brussel.

Meest gelezen