Dodelijke brand in Gents AZ Maria Middelares: veertiger overleden, onderzoeksrechter aangesteld.

Zondagochtend is er op de dienst spoedgevallen van AZ Maria Middelares in Gent een kortstondige en hevige brand ontstaan waarbij een 44-jarige persoon overleden is. Politie en parket zijn ter plaatse, intussen is een onderzoeksrechter aangesteld.

Laurence Torck & Bert Staes

De brand ontstond in een ‘isolatiebox’, dat is een kamer waarin mensen worden opgevangen waarbij een risico bestaat dat ze zichzelf zouden verwonden. In zo’n kamer staan een bed en een toilet, maar verder niks. Hoe de brand kon ontstaan en wat er precies gebeurd is, is volgens een woordvoerder van het ziekenhuis nog niet duidelijk.

De brandweer was volgens het ziekenhuis snel ter plaatse maar een persoon kwam om het leven. Het dodelijk slachtoffer is een 44-jarige man. Andere patiënten werden geëvacueerd. Er zou geen schade zijn aan andere diensten van het ziekenhuis. ‘We kunnen de oorzaak nog niet bevestigen. Het parket en de politie voeren het onderzoek naar die oorzaak’, klinkt het. Intussen is er een onderzoeksrechter aangesteld.

 ©  bst

Door de brand zijn nieuwe aanmeldingen op spoed momenteel niet mogelijk. Er wordt een triage gedaan voor het ziekenhuis van patiënten die zich momenteel toch aanmelden op de dienst spoedgevallen. Aanstaande ouders kunnen wel veilig in het ziekenhuis terecht voor hun bevalling. Er wordt volgens Ronny Goethals, hoofdarts van het ziekenhuis, gemikt op een normalisering op de spoedafdeling tegen de middag.

‘Het feit dat het personeel goed opgeleid is om in dergelijke situaties acuut te reageren, heeft gewerkt. Dat heeft ervoor gezorgd dat de brand beperkt is gebleven, zodat andere functies in het ziekenhuis niet geraakt werden’, zegt Goethals.

‘Patiënten of familie met vragen kunnen deze stellen via 09 246 46 46. De veiligheid van de patiënten is gegarandeerd. Het is dus onnodig om naar het ziekenhuis te komen’, klinkt het in een persbericht van het ziekenhuis.