Grootste cohousingproject in Vlaanderen opent de deuren in Bijgaardehof

In het Bijgaardehof in Gent heeft het grootste cohousingproject in Vlaanderen zaterdag de deuren geopend. Op de oude site van de Malmar metaalfabriek zijn drie cohousinggroepen met in totaal 59 gezinnen ingetrokken. Het aanpalende Bijgaardepark wordt nog uitgebreid en opent na de zomer. 

Met zijn 59 gezinnen wordt het cohousingproject Bijgaardehof het grootste in Vlaanderen. Gelegen tussen de oude buitenmuren van de voormalige metaalfabriek hebben drie cohousinggroepen hun intrek genomen. Op de site zijn onder andere een wijkgezondheidscentrum, stille ruimtes, een gemeenschappelijk atelier en een daktuin voor stadslandbouw terug te vinden. Elk gezin heeft in hun appartement een eigen keuken en badkamer, maar er is ook voor elke groep een gezamenlijke keuken, leefruimte en speelkamer voor de kinderen. 

"Samen met mijn gezin ben ik nu een jaar geleden verhuisd naar het Bijgaardehof", zegt bewoner Jef Vingerhoedt. "We zijn enorm tevreden dat we hier kunnen wonen. Het is een intensief proces geweest waar we 7 jaar geleden aan begonnen zijn. Er zijn heel wat vergaderingen en voorbereidingen aan te pas gekomen. Soms waren er ook tegenslagen, maar als je hier nu je kinderen kan zien rondlopen en effectief samenwoont met de mensen is dat wel een ontlading."

Duurzaam

De cohousinggroepen kozen ervoor om voor verwarming en koeling volledig onafhankelijk van gas te zijn. Door een BEO-veld - dat zijn boorgaten waar via geothermie energie opgeslagen wordt - slagen ze erin om alles te verwarmen in de winter en het koel te houden in de zomer. Het BEO-veld met 52 boorgaten werd voor 100.000 euro, ongeveer de helft van de kostprijs, gesubsidieerd door het Gentse stadsbestuur.

In de gewelven van de oude fabriek is er ook nog plaats voor een vleermuizenkolonie die er haar intrek had genomen. "Die vleermuizen zaten onder de oude fabriek", zegt bewoonster Mei. "We hebben onze timing daar ook wat op moeten afstemmen omdat ze uitvliegen of een bepaald slaappatroon hebben dat we niet wilden verstoren. We hebben daar rekening mee gehouden zodat zij nu nog steeds aanwezig zijn."

Meest gelezen