©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Aantal wagens die passeren aan ANPR-camera’s gehalveerd op vijf jaar tijd

Antwerpen -

Het aantal wagens dat via de grote invalswegen richting binnenstad rijden, is de afgelopen vijf jaar bijna gehalveerd. Dat blijkt uit de cijfers van de ANPR-camera’s aan de rand van de lage-emissiezone. “We zien hier het effect van ons beleid naar de modal shift”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Mobiliteit.

Sacha Van Wiele

Met de invoering van de lage-emissiezone in 2017 reden er in mei ongeveer 95.000 wagens per dag voorbij de ANPR-camera’s. Dat aantal zakte in mei dit jaar naar 50.000 wagens per dag. De algemene trend is sterk dalend. Op de grafiek is ook duidelijk de lockdown te zien tijdens corona in 2020. Toen lag het daggemiddelde in maart op 30.000 wagens.

Antwerps schepen Kennis wijst erop dat een wagen meerdere ANPR-camera’s per dag kan passeren.

“Deze cijfers tonen aan dat ons beleid werkt en we de shift van de wagen naar andere vervoersmiddelen realiseren”, zegt Kennis. “Steeds meer mensen rijden met de elektrische fiets of de speed pedelec over onze fietsinfrastructuur. Waarschijnlijk zijn er nog mensen die thuis blijven werken, ook na corona. De cijfers van de ANPR-camera’s gebruiken we mee in de opvolging van de modal shift in Antwerpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen