Groen steunt CD&V en wil indexering van Groeipakket: "In tijden van crisis moet je niet de vinger op de knip houden"

Oppositiepartij Groen in het Vlaams Parlement steunt de eis van CD&V om de kinderbijslag weer volledig aan te passen aan de index. "Het is vijf over twaalf, er moeten maatregelen komen die Vlamingen helpen om het einde van de maand te halen", zegt fractieleider voor Groen in het Vlaams Parlement Björn Rzoska. 

De Vlaamse regering slaagde er gisteren niet tijdig in om een akkoord te bereiken over de begroting en over maatregelen om de hoge energieprijzen wat te verzachten. De onderhandelingen liepen voornamelijk vast op de eis van CD&V om de kinderbijslag weer volledig aan te passen aan de index. 

Nu komt de Vlaamse oppositiepartij Groen met steun, gericht aan het adres van CD&V. Maar niet zonder steken uit te delen. Fractieleider voor Groen in het Vlaams Parlement Björn Rzoska herinnert  er in De Ochtend (Radio 1) aan dat het CD&V was die enkele jaren geleden nog bespaarde op de kinderbijslag. "De indexering op de kinderbijslag werd teruggedraaid onder Wouter Beke. Het lijkt alsof ze de band toen plat zetten, om hem nu weer op te pompen." 

"Vreemd spel van CD&V"

"Een vreemd spel van CD&V", noemt Rzoska het. Maar Groen is het wel eens met de eis van CD&V om het Groeipakket weer te indexeren. "Op die manier kan je de koopkracht van gezinnen stutten. Ik steun hen dus, zelfs al proberen ze zo hun fout uit te wissen. Het is belangrijk om vandaag koopkrachtmaatregelen te nemen. Kinderbijslag is daar een instrument voor" aldus Rzoska. 

Rzoska noemt het pijnlijk dat de Vlaamse Regering er gisteren niet tijdig in slaagde om tot een akkoord te komen. "Heel wat mensen hebben moeite om de energiefacturen te betalen. Ik hoor dat van ondernemers, zoals frituristen en bakkers. Alles is aan het omvallen, en de Vlaamse regering slaagt er niet in om de politieke spelletjes en profilering te stoppen. Als Remco Evenepoel op dat tempo naar de meet was gereden, hij was nooit wereldkampioen geworden." 

Als Remco Evenepoel op dat tempo naar de meet was gereden, hij was nooit wereldkampioen geworden

Boekhoudersmentaliteit

Dat Open VLD en N-VA op de rem staan om de kinderbijslag te indexeren, valt niet in goeie aarde bij Groen. Rzoska spreekt van een boekhoudersmentaliteit. "In tijden van crisis moet je niet de vinger op de knip houden", klinkt het. 

En waar moet dat geld vandaan komen? Daar is Groen gerust in. "Er zijn een aantal zaken die men kan verschuiven in de begroting. Na corona heeft de regering geïnvesteerd in de Vlaamse veerkracht. Daar is 4 miljard euro voor uitgetrokken. Op dit moment is daar nog maar de helft van uitgegeven." Groen dringt erop aan dat partijen symbooldossiers durven los te laten. "Ook wij hebben dat gedaan, op het federale niveau (de kernuitstap, nvdr.). Men kan middelen heroriënteren, men heeft extra middelen door de inflatie, het is een kwestie van politieke wil."

Beluister hier het volledige gesprek van Björn Rzoska in "De ochtend":

Meest gelezen