Direct naar artikelinhoud
NieuwsCultuur

Franco Dragone, voormalig regisseur Cirque du Soleil, overleden aan hartaanval

Franco Dragone.Beeld belga

Regisseur Franco Dragone, in de jaren negentig jarenlang de sterke man achter de spektakelvoorstellingen van Cirque du Soleil, is in Caïro overleden aan een hartaanval. Hij was daar voor een theaterproductie. De Belgisch-Italiaanse Dragone werd 69.

De Belgisch-Italiaanse regisseur Franco Dragone is in de Egyptische hoofdstad Caïro aan een hartaanval overleden. Dat meldt Claudine Cornet, een van zijn medewerkers.

Dragone was om professionele redenen in Egypte, nadat hij vorige week de stadsopera Décrocher la Lune in de straten van zijn thuisstad La Louvière had bijgewoond, een spektakel met 850 acteurs en figuranten. “Het is een echte ramp voor onze stad”, reageert de burgemeester van La Louvière, Jacques Gobert, op het overlijden.

Waals minister-president Elio Di Rupo noemt Dragone “een geweldige regisseur en producent van adembenemende shows”. Burgemeester van Charleroi Paul Magnette looft hem als een “innemend en zeer getalenteerd man die Wallonië in de wereld deed schitteren, maar tegelijkertijd zijn roots in Italië en La Louvière diep trouw bleef”.

Franco Dragone, voormalig regisseur Cirque du Soleil, overleden aan hartaanval
Beeld AFP

De in Zuid-Italië geboren Dragone verhuisde op 7-jarige leeftijd naar La Louvière, waar zijn ouders in de mijnen gingen werken. Hij koesterde toen al artistieke ambities en kreeg van zijn vader ook de vrijheid om die te volgen.

Dragone volgde de liefde naar Canada en zette in Montreal zijn eerste stappen in het circus. Daar werd hij in 1984 opgemerkt door Guy Laliberté, die in dat jaar Cirque du Soleil oprichtte. Een jaar later werd Dragone gevraagd het circusgezelschap te vervoegen.

Een opvoering van 'Saltimbanco' in Oostende.Beeld PETER MAENHOUDT

Van 1985 tot 1998 was Dragone een van de sterkhouders van Cirque du Soleil. Hij regisseerde enkele toonaangevende shows zoals Saltimbanco, Alegría en Quidam, voorstellingen die de wereld rond reisden. Volgens CNN was Dragone “één van de belangrijkste architecten van de unieke theatrale stijl van Cirque du Soleil”.

Franco Dragone, voormalig regisseur Cirque du Soleil, overleden aan hartaanval
Beeld Filip Claus

In 2000 verliet Dragone het gezelschap om zijn eigen entertainmentgroep op te richten. Hij tekende dat jaar voor de openingsceremonie van Euro 2000 in Brussel en realiseerde grootse shows, onder meer met Céline Dion in Las Vegas. Ook had hij producties lopen in Dubai en Macau.

Met Céline Dion in Caesars Palace in Las Vegas.Beeld BELGA

Van de Universiteit Antwerpen kreeg Dragone tien jaar geleden nog een eredoctoraat voor zijn vernieuwende combinatie van theater en circusspektakel, waarmee hij de bakens van de internationale theaterwereld had verzet.

In datzelfde jaar kwam zijn bedrijf echter in opspraak toen het parket van Bergen een onderzoek naar fiscale fraude, witwassen en corruptie. Zijn naam werd later ook genoemd in de Panama Papers. Dragone ontkende die beschuldigingen steeds en beloofde meer transparantie te bieden. In april 2020 vroeg het parket Dragone door te verwijzen naar de correctionele rechtbank.

Twee jaar geleden werd bij Dragone leukemie vastgesteld, maar recent drukte hij nog de hoop uit binnenkort genezen te zijn. Vandaag is een hartaanval hem fataal geworden.

Franco Dragone.Beeld BELGA