©richarddrury

Internetoplichters maken misbruik van energiecrisis met phishingberichten en valse websites die goedkoop brandhout aanbieden

De huidige energiecrisis speelt internetoplichters in de hand. In Nederland kreeg de politie al meer dan vijfhonderd meldingen over malafide webwinkels die brandhout aanbieden en ook bij ons duiken zulke vervalste websites op. Phishers misbruiken een eventuele energiepremie dan weer om vervalste mails en sms'en in naam van Fluvius of Engie uit te sturen, waarschuwt Safe On Web in het radioprogramma en podcast van "Het uur van de waarheid" op Radio 1.   

Malafide websites zijn niet nieuw, maar de laatste tijd spelen ze slim in op de huidige energiecrisis. Radio 2-luisteraar Marc kocht bijvoorbeeld een hoeveelheid brandhout op een op het eerste gezicht professionele website die dat spotgoed aanbood. Alleen werd zijn bestelling nooit geleverd en was hij 279 euro kwijt. Dat vertelt hij bij "De inspecteur". 

De trend lijkt over te komen vanuit Nederland. Daar kreeg de politie al meer dan vijfhonderd meldingen van valse brandhoutwebshops, zo meldde NOS begin deze week. In veel gevallen worden die websites gepromoot op sociale media als Facebook. Ook onze redactie kwam al verschillende advertenties tegen van aanbieders van spotgoedkoop brandhout. In sommige gevallen waarschuwden mensen in de commentaren dat het op een oplichterstruc gaat.

Een voorbeeld van een vervalste advertentie om brandhout te kopen: 

Waar kun je zelf op letten?

De websites ogen betrouwbaar en lijken door een professioneel iemand ontworpen. Er worden verschillende houtproducten aangeboden en net zoals op de meeste webshops zie je rechtsbovenaan een winkelmandje waar je producten in terecht komen. Er is zelfs een contactpagina. Maar die schijn bedriegt. Nergens op de site wordt bijvoorbeeld vermeld dat je bestelling ook geleverd wordt en zogezegde links naar Instagram- en Twitterpagina's leiden elke keer weer naar de homepagina van de brandhouthandelaar. 

"Als er toch een adres op vermeld staat, kun je dat best ook eens natrekken op Google maps. Zo kun je controleren of er op die plek echt een handelaar gevestigd is", zegt journalist Rien Emmery. Een adres dat onze collega's van Radio 2 natrokken, bleek geen vestiging van een houthandelaar, maar een vestiging voor thuiszorg in Rotterdam. 

Beluister hier de podcast: 'Het Uur van de Waarheid' met onder meer een gesprek over online oplichters.

Ook een toename van phisingberichten

Maar niet alleen malafide houthandelaars zien brood in de huidige energiecrisis. Ook phishers maken handig gebruik van de actualiteit. Zo gaan er de laatste weken sms'en en mails rond waarin oplichters mensen zogenaamde energiepremies aanbieden namens de overheid of leveranciers zoals Fluvius en Engie. Sommige van die berichten gebruiken ook QR-codes. 

Wie op zo'n link klikt, komt meestal terecht op een site die persoonlijke gegevens vraagt waardoor phishers toegang kunnen krijgen tot bankrekeningen. "De boodschap is dus om nooit op zo'n link te klikken", zegt Katrien Eggers van Safe on web in de Radio1-podcast 'Het Uur van de Waarheid'. "Open daarnaast ook geen bijlages en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt."

Wie een verdachte mail of sms ontvangt, kan die doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen