Ethische bank NewB heeft kapitaalverhoging niet rondgekregen: banklicentie hoogst onzeker

De coöperatieve, ethische bank NewB is er niet in geslaagd om tegen eind september een kapitaalverhoging van 40 miljoen euro rond te krijgen, zoals gevraagd was door de Nationale Bank. Dat meldt L'Echo en is ons bevestigd. Daardoor zal het bedrijf zijn banklicentie, die het sinds 2020 had, zo goed als zeker kwijtspelen.

Omdat de Nationale Bank de kapitaalbasis van NewB na een stresstest te krap vond, had de bank eerder dit jaar de opdracht gekregen om tegen eind september 40 miljoen euro extra kapitaal op te halen. De bank ging daarvoor de voorbije maanden te rade bij een reeks potentiële investeerders, maar tevergeefs zo blijkt nu. De deadline om die 40 miljoen euro te vinden, is niet gehaald.

Ter herinnering: de coöperatieve NewB kreeg in 2020 een banklicentie, na een lange campagne om het nodige geld op te halen en de correcte organisatie op poten te zetten. Doel was om een ethische, online bank te worden. Maar het businessmodel bleek niet echt aan te slaan: NewB trok de voorbije jaren wel veel aandeelhouders aan, coöperanten dus, maar slaagde er niet goed om hen te overtuigen om ook klant te worden.

De bank zegt in contact te staan met de Nationale Bank over verschillende scenario's. De Nationale Bank zal nu moeten beoordelen of ze haar banklicentie kan behouden, maar de kans is groot dat ze die licentie, die ze sinds 2020 in handen heeft, zal kwijtspelen. NewB van haar kant hoopt nog altijd dat het Waalse en Brusselse gewest, in de blessuretijd als het ware, met de nodige centen over de brug zal komen

"Spaargeld veilig"

Voor de Nationale Bank liggen er twee opties op tafel: ofwel gaat de bank in resolutie, wat betekent dat een specifiek college dan moet kijken wat er moet gebeuren met een bank die "omvalt of dreigt om te vallen" en welke stukken eventueel nog kunnen worden verkocht. Ofwel gaat de bank in vereffening. In principe kan NewB ook een licentie aanvragen om het bedrijf om te vormen tot een firma die "betalingsdiensten" of "beleggingsdiensten" levert, maar dat scenario lijkt weinig waarschijnlijk.

Het spaargeld van de 20.000 klanten is veilig, benadrukt NewB zelf. "De bank gaat niet failliet", luidt het. Er zou zo'n 180 miljoen euro op de spaarrekeningen staan en voor zover bekend heeft de bank geen diepe schuldenput. Voor de 117.000 coöperanten ligt dat anders. Zij krijgen bij een eventuele ontbinding hun inleg terug "nadat aan alle verplichtingen is voldaan". Als zij die inleg effectief zouden kwijtspelen, zou het, na de val van Arco, nu al de tweede keer zijn dat het coöperatieve model in de financiële wereld een klap krijgt.

Meest gelezen